Belföld

15 ezer selejtes kötet lehet a könyvtárban

Napok óta tart a leltározás a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban. A 130 ezer dokumentumból álló készletből várhatóan 15 ezer kiadványt selejteznek le.

Augusztus 1-jén kezdődött és egészen a hónap végéig, azaz 31-ig tart a városi bibliotéka állományának feltérképezése. A célja a leltározásnak nem más, mint az, hogy kiderüljön, mekkora hiány halmozódott fel az elmúlt években, és melyek azok a kiadványok, amelyeket a folyamatos igénybevétel miatt le kell selejtezniük a szakembereknek. „Jogszabályi kötelezettsége a könyvtáraknak, hogy a dokumentumszám nagyságához mérten bizonyos időközönként ellenőrizzék készletüket. Nálunk sincs ez másként, intézményünkben utoljára 10 éve történt leltározás. Ugyancsak a jogszabály írja elő, hogy a teljes állomány árának 4 ezreléke lehet a megengedhető hiány, amennyiben ezt túllépi egy létesítmény, akkor ott állományvédelmi problémáról beszélhetünk. Az előzetes becsléseink szerint nem fogjuk átlépni a limitet, a selejtes kiadványok száma pedig 15 ezer kötetre tehető majd, de pontos adatokról csak a későbbiekben tudunk beszámolni” – mondta a Győr24-nek Tolnai Gáborné, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár informatikai és feldolgozó osztályának vezetője, aki hozzátette, a jó állapotú félretett kiadványokat 100 forintos darabáron értékesítik az intézményben a nyitást követően.

A könyvtárosoknak rengeteg a teendőjük, hiszen 130 ezer dokumentumot kell ellenőrizniük, ebből 85 ezer a felnőtt-, 23 ezer a gyermekrészleghez tartozik, de 4300 darab bekötött folyóirat és médiatári eszközök, így filmek, zenék, hangoskönyvek és CD-ROM-ok is a leltár anyagát képezik.

Augusztusban a legkisebb a forgalom az intézményben, ezért volt szükséges most eleget tenni a kötelezettségnek, hiszen szeptember 3-tól, az iskolakezdéssel egy időben újra nyit a Galgóczi, a már megszokott látogatási renddel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik