Belföld

Több százezren nézték a tűzijátékot a budapesti rakpartokról

tűzijáték (tűzijáték, robbanás, )
tűzijáték (tűzijáték, robbanás, )

Több százezer ember kísérte figyelemmel az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából tartott budapesti tűzijátékot a pesti és a budai rakpartokról hétfő este.

Már másfél órával a fényparádé kezdete előtt zsúfoltak voltak a rakpartok, a forgalom elől lezárt Erzsébet híd, és rendkívül sokan voltak a szállodák, épületek teraszain, erkélyein is. A Duna-parthoz vezető azon utakon, amelyeket a rendőrség az állami ünnepi rendezvények miatt nem zárt le, már kora délután nem lehetett szabad parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt estére sokan csak gyalogosan tudták megközelíteni a tűzijáték helyszínét.

A pesti oldalon, a rakpartoknál szinte méterenként lehetett egy-egy, világító játékokat, sört és üdítőket áruló embert látni. Több tízezren álltak az Erzsébet híd környékén lévő rakpartrésznél, de a Március 15. téren és a Lánchíd környékén is nagyon sokan voltak. A tűzijátékra érkezők közül sokan kihozták kisgyermekeiket is, akik világító ördögszarvakat, karpereceket viseltek, vagy világító kardokat és pálcákat tartottak a kezükben.

A rakpartoknál mentő- és tűzoltóautók, rendőrségi járművek is várakoztak, a kihelyezett hangszórókon a Petőfi Rádió élő kívánságműsora volt hallható. A tömegben a Vöröskereszt és a mentőszolgálat embereit is lehetett látni, akik – mint az MTI tudósítója tapasztalta – több esetben is segítséget nyújtottak azoknak, akik apróbb sérüléseket szenvedtek el vagy rosszul lettek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton az MTI-nek hétfő este azt mondta: nyolcvan tűzoltó egy tűzoltóhajóval, három motoros csónakkal és tizenhét egyéb járművel áll készültségben a fényparádé miatt, de külön egységek védik az Országházat is.

Ebben az évben a rakétákat négy helyszínről indították: az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály volt, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyzott, míg a negyedik kilövési pont a Lánchíd volt, így az is látványelemmé vált. Az idén nem telepítettek rakétákat a Citadellára.

A 25 percig tartó fényparádét hosszú tapssal köszönték meg az emberek, akik közül sokan érkeztek az ország távoli pontjairól is, hogy részt vegyenek az egész nap zajló budapesti ünnepi rendezvényeken.

A hétfő esti tűzijáték volt az államalapítási ünnepség záróeseménye. A fényparádé befejeztével több százezer ember gyalogosan indult hazafelé, teljesen megtöltve a Dunához vezető főbb utakat, de sokan ültek le a vendéglátóhelyek teraszaira is – tapasztalta az MTI tudósítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik