Belföld

Másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt

kanikula(2)(210x140)(1).jpg (kánikula)
kanikula(2)(210x140)(1).jpg (kánikula)

A következő napokban várható magas napi átlaghőmérséklet miatt hétfőre tizenegy megyére és a főváros területére vonatkozóan másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Kánikulai időszak veszi kezdetét. Hétfőn a napi középhőmérséklet az ország nagyobbik, középső részén már 26-27 fok között alakulhat.

Ennek nyomán hétfőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapest területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az előrejelzések szerint hétfőn a hőmérséklet maximuma országszerte 32-36 Celsius fok között alakulhat, a hét további részében pedig még melegebb lehet. Kedden és szerdán már 33-37, csütörtökön, pénteken és szombaton pedig már 33-38 fok közötti maximumértékeket mérhetünk.

Hétfőn, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából országszerte programok várják a közönséget. Budapesten a központi ünnepségek, koncertek, légi és vízi parádé, továbbá különböző családi programok ezúttal is nagy tömeget vonzanak majd.
Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek még pénteken arról számolt be, hogy a mentők felkészülten várják az ünnepet. Ugyanakkor kiemelte: az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében arra kérik a lakosságot, hogy ünnepi programjaikat igazítsák az orvosmeteorológiai előrejelzésekhez, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik