Belföld

Kihirdették a 2013-as Emlékév programjait

emlékév (emlékév, )
emlékév (emlékév, )

Vasárnap, augusztus 20-a előestéjén ismertette a 2013-as Emlékév tervezett programjait dr. Cser-Palkovics András.

Szent István ünnepére készül az ország, köztük az államalapító nagy király városa, Székesfehérvár is. Ezekben az órákban még többen emlékeznek meg a dicső múltról és a város Magyarország történelmében betöltött szerepéről. Mindezeket szervezetten, egy Emlékév formájában szeretné felidézni 2013-ban Székesfehérvár Önkormányzata. Ezt az ünnepi időszakot vasárnap este hivatalosan is meghirdette dr. Cser-Palkovics András polgármester.

“Amikor a fehérvári lokálpatriotizmusról beszélünk, annak biztos meghatározója a Szent István-i örökség. Államalapító királyunkat akarata szerint Fehérváron helyezték örök nyugalomra. Így a város szívében álló sír felkiáltójelként emlékeztet és figyelmeztet annak az örökségnek a súlyára, melyet ő hagyott az utókorra. Az utókor úgy lehet méltó a nagy elődökhöz, úgy erősítheti tovább az ezeréves államot, ha a felejtés helyett emlékezik, emelt fővel és tiszta szívvel.

A megemlékezések és évfordulók sorában a 2013-as év kivételes lesz a székesfehérváriak számára. Államalapító királyunk halálának 975. évfordulója alkalmából, Szent István életműve előtt tisztelegve, a 2013-as esztendőt Székesfehérvár városa emlékévvé nyilvánította. Szeretnénk, ha mindenki részesülhetne az ünnepből, az együttlét felemelő érzéséből.

Biztos vagyok benne, hogy az emlékév során sikerül olyan programokat kínálni az itt élőknek, ami még inkább erősíti a Fehérvár tudatot, a városhoz való kötődést. Szent István hitt a közösségben rejlő erőben, a keresztény szellemiségben, a törvények nyújtotta biztonságban. Tudta, ha van összefogás, akkor a viszályok közepette is megmarad a nemzet és ez a nemzet erős államot teremt.

De ha nincs közös cél, ha nincs egység, akkor nem lehet bizakodva tekinteni a jövőbe. A fehérváriak mindig is bizonyították, hogy képesek a közös célokért összefogni, és megdolgozni. Most is erre kérem Önöket. Kérem, hogy legyenek tevékeny, aktív résztvevői a 2013-as emlékévnek.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár Közgyűlése 2011 januárjában döntött egy Emlékbizottság felállításáról az emlékévvel kapcsolatos előkészítési feladatok elvégzésére. A testület elnöke dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója. Tagjai: Kohutné Simon Erika, a Vasvári Pál Gimnázium tanára és a Középiskolai Humán Munkaközösség elnöke, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, Poklosi Péter, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, dr. Újváry Gábor történész, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese, és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, a megyés püspök képviseletében.

A város ünnepi időszakára tervezett nagyszabású programsorozatot dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke ismertette. Mint elhangzott: már most is sokszínű, de még korántsem teljes a rendezvények listája. Szerencsére rengeteg javaslat érkezett, amelyekkel még kiegészülhetnek a programok. Továbbra is arra bíztatnak mindenkit, hogy csatlakozzon, mert az itt élők így érezhetik magukénak az Emlékévet és Székesfehérvárt! – vélik a szervezők.

Vetélkedőket, diákkonferenciákat, pályázatokat hirdetnek meg a város általános és középiskoláiban. A fiatalabb generáció történelmi játszóházakban ismerkedhet majd a múlttal, míg az emlékévhez kapcsolódó városi kiállítások az egész családnak, a város teljes lakosságának kikapcsolódást nyújthatnak. Tudományos tanácskozások és találkozók is helyet kaptak a programok sokaságában. Az emlékév egyik legfelemelőbb eseményeként pedig 2013. augusztus 14-én, újra hazatér városunkba a Szent Jobb.

Annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezhessen Székesfehérvár államalapító királyunk halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára, közadakozást kezdeményez a város. Az Önkormányzat “Ünnepi emlékév 2013.” elnevezéssel alszámlát nyitott, ahova 2013. december 31-ig várják az adományokat. A beérkezett felajánlásokat az emlékévhez kapcsolódó köztéri fejlesztésekre, felújításokra, a programok megvalósítására kívánják felhasználni.

A történelem igazolta már, hogy csakis összefogással, közös erőfeszítésekkel válhatnak valóra az itt élők álmai. Kérem Önöket, tegyük együtt sikeressé és emlékezetessé az előttünk álló emlékévet! – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a vasárnap esti rendezvényen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik