Belföld

Áder: államunk újraalapítóiként tekintsünk magunkra!

áder jános (ingyenes, augusztus 20., )
áder jános (ingyenes, augusztus 20., )

Az államfő ünnepi beszédében a családalapításhoz hasonlította az államalapítást.

Áder János köztársasági elnök szerint a magyar állam XXI. századi sikeréért a nemzet tagjainak ma is úgy érdemes magukra tekinteniük, mint valódi alkotóira, újraalapítóira államunknak. Ezért nem elég büszkének lennünk elődeinkre, nem elég fejet hajtani az ő teljesítményük előtt, hanem “ismét bölcs kiegyezésre” kell jutnunk, hogy “újra felemeljük a lelkünk” – fogalmazott az államfő hétfőn, az augusztus 20-i tisztavatás hagyományos helyszínén, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A köztársasági elnök a fiatal honvédtisztek előtt szólva hangsúlyozta, új kor kezdetén állunk, hiszen a régi világ válságba jutott és csak azok a nemzetek lesznek a XXI. század nyertesei, akik képesek “felemelni a lelkük”. “Mi magyarok pedig a vérünkben hordozzuk a tudást, hogy ha a lélek emelkedik, csakugyan vele emelkedik minden” – húzta alá Áder János aki szerint kezdetnek elég lesz, ha lelkünket “oda emeljük, ahová ez van írva: A haza minden előtt”.

Az államfő ünnepi beszédében a családalapításhoz hasonlította az államalapítást. Mint mondta, a család mindannyiunk számára az otthont jelenti, és az állam is ehhez hasonló: azt jelenti, nemcsak otthonunk, hazánk is van a nagyvilágban. Áder János szerint történelmi sikerünkként értékelhető, hogy “volt és mindig lesz a földnek egy szeglete, egy önálló európai állam, amelyre minden magyar a hazájaként gondol, aminek neve: Magyarország”.

Kiemelte: augusztus 20. államalapítónkról, és rólunk, magyarokról szól, mindarról, ami összeköt minket, s mindarról, amit egymással időről időre érdemes megbeszélnünk. A magyar történelem azt példázza, hogy “mindig csak akkor sikerült felemelnünk országunkat, ha a lelkünket is sikerült felemelnünk” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: élni kell lehetőségeinkkel, amelyek “kapuja csak azok előtt nyílik meg, akik előrelátó tervekkel, bátor és okos tettekkel maguk látnak hozzá álmaik valóra váltásához”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik