Vadászat (vadászat)
Belföld

Pintér és Semjén a szanyi vadásznapon

Bevonják a szakmát is az új vadászati törvény előkészítésébe - mondta Semjén Zsolt köszöntőjében.

Az új vadászati törvény előkészítésébe bevonják a szakmát is: a vadgazdálkodási szervezetek és a hivatásos vadászok javaslatai, észrevételei alapján végzik majd el a törvényjavaslat kodifikációját – közölte Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, miniszterelnök-helyettes az országos vadásznapon szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Szany községben.

Ünnepi köszöntőjében célként jelölte meg, hogy Magyarország ismét vadászati nagyhatalommá váljon. A miniszterelnök-helyettes hangoztatta: ennek jegyében bontották le az indokolatlan, bürokratikus terheket, amelyek az 1950-es évek végétől a magyar vadásztársadalmat sújtották. Az eddigi intézkedések közül kiemelte a fegyvertörvény módosítását és a hozzá kapcsolódó rendeletet, amely – mint rámutatott – “végre véget vet a vadászok évtizedes vegzálásának”. 
Semjén Zsolt fontos feladatként jelölte meg az új vadászati törvény megalkotását. Hozzátette: a törvényjavaslatot az erdészetekkel, a gazdákkal, a természetvédőkkel történő egyeztetés után nyújtják majd be az Országgyűlésnek.
A miniszterelnök-helyettes bejelentette: 2014-ben elkészül a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei országos magyar vadászati múzeum a hatvani Grassalkovich-kastélyban. Az épület felújítását is magában foglaló projekthez a kormány több mint hárommilliárd forintos támogatást nyújt. A múzeum áttekintést ad a Kárpát-medence vadászati hagyományairól, kultúrájáról, értékeiről.
Az egész napos program a Hubertus-misével kezdődött, amelyen a soproni vadászkürtösök működtek közre, majd az új vadászok ünnepélyes fogadalomtétele következett. A rendezvényt vadászkutya-bemutató, főzőverseny és kulturális műsor is színesítette.
Az országos vadásznapon részt vett Pintér Sándor belügyminiszter is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!