Belföld

Székesfehérváron az álmok megvalósíthatók

Szent István városának unokái megemlékeztek első királyunkra, államalapítására az általa alapított városban, Székesfehérváron.

Íme a te reménységed,
Ínségedben ide nézz:
Isten után erősséged,
Megoltalmaz ez a kéz.

Megvigasztal mindnyájunkat,
Hatalmunkban vastagít,
Megtágítja országunkat,
Végig megtart, boldogít.

Faludi Ferenc Szent István királyhoz című versét mondta el Bordás Balázs a nagy király szarkofágja előtt, a székesfehérvári sírkertben, ahol egykor a koronázó bazilika állt, és ahol magyar királyokat koronáztak, és temettek el. A fiatal versmondó – aki a III. Versünnep második helyezettje volt – szavalatával kezdetét vette az augusztus 20-i megemlékezés.

2011 óta hivatalosan is ünnepi időszaknak minősül augusztus 14. és 20. közötti időszak, amely a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat ideje. Ennek megfelelően a táncosoktól, zenészektől hangos belváros ilyenkor mindenkit befogad. A nyüzsgő Székesfehérvár és az itt itthon levő Fejér megye közösen ünnepelte első királyunktól megörökölt napját, augusztus 20-át.

Történelmünknek voltak dicsőséges és tragikus fordulatai, találunk fellángoló majd hamvába holt lelkesültséget, megalkuvást, de szívós kitartást is – mondta ünnepi beszédében Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: Szent István államalapító bölcsessége, az a felismerés, mellyel a mai Európa alapjait is formáló politikai programhoz és a nyugati kereszténységhez csatlakozott, az erő, mellyel legyőzte külső-belső ellenségeit, sőt saját emberi szenvedéseit is – országa érdekeit szolgálta. A szónok ezzel zárta szavait: fel kell nevelni magukban a kíméletlen önbírálat, az igazságot kereső önismeret erejével a magasabbra tekintő nemzetegyesítő szolidaritást!

A sírkertnél, a Nemzeti Emlékhelyen a megemlékezők egy-egy szál virágot helyeztek el a szent király szarkofágja elé, tisztelegve emlékének.

A székesfehérvári közgyűlés tagjai ünnepi megemlékezést tartottak a Szent István szobor lábánál. A város ünnepi közgyűlésén országos vezető politikusok, egyházvezetők, a megyei közgyűlés tagjai, közéleti személyek is részt vettek. Szomorú megemlékezéssel, egy perces néma főhajtással gondoltak a megjelentek az ünnepi napon életének 85. évében elhunyt Bogár Pálra, a székesfehérvári kosárlabda-legendára.

Az ünnepi közgyűlés szónoka Cser-Palkovics András polgármester volt, aki e szavakkal kezdte ünnepi beszédét: Szent István, halála óta is a nemzet fájának mélyre nyúló gyökere. Erős kapaszkodó, segít a törzsnek megtartani a határokon is messze átnyúló ágakat. Büszkeséget, öntudatot, hitet szívhat magába így a fa, és édes gyümölcsöket teremhet. A polgármester ünnepi beszédében kijelentette, hogy 2013 ünnepi emlékév lesz Székesfehérváron, és csak rajtunk múlik, hogy a magyar lakta földrészeken mindenhol. Cser-Palkovics András e szavakkal adott hitet a következő esztendőhöz: szóljon arról Emlékévünk, hogy a széthúzás felett győzedelmeskedni tud az összefogás, szóljon arról, hogy Szent István ma is él a büszke fehérvári szívekben, arról, hogy egy valaha roppant tekintélyes és ma ismét felfelé törekvő város az egész országnak példát mutathat akaratban, hitben és tettben!

 

 

 

Az ünnepi közgyűlésen adták át a város által ilyenkor adományozott kitüntetéseket. A közgyűlés döntése értelmében 2012-ben a Székesfehérvár Díszpolgára díjat Siklósi Gyula régészprofesszornak adományozták. Siklósi Gyula megszállottja a középkor kutatásának. Munkássága adott alapot arra, hogy minden fehérvári megismerhesse múltját, városa történelmét, eltűnt, elrejtett titkait. A régészprofesszorról, Székesfehérvár történelméről, a megtagadott, de el nem tagadható városról, Székesfehérvárról készített Burján Zsigmond operatőr-rendező Fehéredő múlt címmel ébresztőt kiáltó dokumentumfilmet, amit szombaton este fél tízkor mutatnak be a városháza udvarán.

Az ünnepi közgyűlés posztumusz díszpolgárrá választotta Moskovszky Évát, a Hetedhét Játékmúzeumban látogatható gyűjtemény teremtőjét, tulajdonosát. Muskovszky Évának szánt díjat gyermekei vették át Székesfehérvár polgármesterétől.

Pro Civitate Emlékérmet adományozott Székesfehérvár Dr. Altorjay Andrásnak, Horányi Otíliának, Kiss Józsefnek, Palkovics Krisztiánnak és Sinkó Ottónak.

A nem székesfehérvári, de a városért sokat tett személyek munkáját Tiszteletbeli Polgár címmel ismerik el. Idén ketten részesültek ebben: Widengård Krisztina, Réber László Svédországban élő lánya és Veikko Kumpumäki, a finnországi Kemiből.

Pro Cultura Albae Regiae díjat adományozott a fehérvári közgyűlés Fülöp Lászlónénak, a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat pedig Quintus Konrád vehette át.

A Fehéredő múlt című filmben mondta Siklósi Gyula régészprofesszor, Székesfehérvár díszpolgára: a legnagyobb városok egyike volt Európában. Miről beszélünk? Miért nem tudják ezt a gyerekeink? Miért nem tudják majd ezt az unokáink? Azért, hogy veszítsük el örökre…

Székesfehérvárnak meg kell találnia magát újra, és a magyarnak újra meg kell találnia Székesfehérvárt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik