Belföld

LMP: Ne a rokkantakon spóroljon a kormány

A fogyatékosokért aggódik a zöld párt.

“A kormány a végsőkig nehezíti a fogyatékosok életét” – címmel hozott nyilvánosságra közleményt az LMP. A Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője aláírásával megjelent szöveg “azonnali lépéseket sürget”.

“A Lehet Más a Politika tiltakozik a kormány politikája ellen, amely teljes mértékben magára hagyja a fogyatékkal élőket, ellehetetlenítve több százezer ember mindennapjait. Elfogadhatatlan a Fidesz-KDNP „minden ember a saját sorsáért felelős” gondolkodása. Az LMP meggyőződése, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjait az államnak aktívan kell segítenie. A párt azonnali lépéseket sürget a támogatási rendszer megerősítésére. A kormány csak az utazási kedvezmények májusi megtépázásával tizenötmilliárd forintot vett el a rokkantnyugdíjasoktól. Jövőre megszüntetik a súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési juttatását is” – áll a dokumentumban.

Nincs akadálymentesítés

Szabó Tímea kiemeli, hogy a kabinet a jogszabályokat és határidőket figyelmen kívül hagyva “nem hajtotta végre a kötelező közlekedési- és épület-akadálymentesítést sem. A rendelkezésre álló nyolcmilliárd forintos uniós fejlesztési forrás lehívásához már régen el kellett volna készíteni az ígért akadálymentesítési felmérést, azonban a kormány nyilatkozataival ellentétben ennek még az előkészületeit sem látni. Az állami és önkormányzati közhasználatú létesítmények akadálymentesítésének határideje 2010. december harmincegyedikén lejárt, a mozgáskorlátozottak azonban a mai napig nem tudják megközelíteni és használni ezeket az épületeket.”

Az LMP úgy véli, hogy “a mozgáskorlátozottak számára igényelhető lakásátalakítási támogatás átszabásával is csak az OTP Banknak kedvezett az Orbán-kormány. Az évek óta nem emelkedett 150-250 ezer forintos pályázati forrás a sokszor többmilliós lakásátalakítási költség töredékét sem fedezi. A kabinet tavaly az elbírálást átadta az azóta monopol helyzetben lévő OTP Banknak, amely sok rászoruló számára megfizethetetlen költségeket számol fel a támogatás elbírálásáért, ráadásul előre fizetteti meg a díjakat.”

A párt kifogásolja, hogy “megváltoztatták a gépkocsi szerzési- és átalakítási támogatásokat is. Hiába nőtt a támogatási összeg, és lettek kedvezőbbek a feltételek, ha a támogatási forráskeret radikálisan szűkült, és öt-hatezer helyett csak kevesebb mint ezer rászoruló számára érhető el. A súlyosan fogyatékos személyeknek járó fogyatékossági támogatás a huszonháromezer forintot sem éri el havonta, így az nem kompenzálja a speciális élethelyzet miatt keletkező többletköltségeket. A juttatás összegét mégsem emelik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik