Belföld

Kövér védi a csángókat

kövér-lászló (ingyenes, )
kövér-lászló (ingyenes, )

Szombaton kezdődik az első csángó zarándoklat Magyarországon.

Ma kezdődik az első csángó zarándoklat Magyarországon. Az első állomás Szeged, ahol Itt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök fogadja a résztvevőket.

A zarándokok vasárnap Ópusztaszeren tájékoztatót hallgatnak meg Honfoglalás címmel arról, hogyan vették birtokba a magyarok a Kárpát-medencét, majd megtekintik a Feszty-körképet és a panoptikumot. Még aznap megismerkednek a Lakiteleki Népfőiskolával, ahol közösen imádkoznak az ökumenikus kápolnában és találkoznak Lezsák Sándorral, az Országgyűlés fideszes alelnökével.

Az augusztus huszadikai ünnephez kapcsolódóan közös éneklésen és misén vesznek részt hétfőn a székesfehérvári bazilikában, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök vezetésével. Ezután csatlakoznak az ünnepi körmenethez, és leróják tiszteletüket Szent István szarkofágjánál a nemzeti emlékhelyen.

A csángó zarándokok programja kedden zárul Budapesten, ahol megtekintik a Szent Koronát és a Parlamentet. Innen átgyalogolnak a Szent István-bazilikába, a Szent Jobbhoz.

Az első alkalommal megszervezett magyarországi csángók zarándoklat a csángóföldi Klézséről indul, érinti Pusztinát, Gyimesbükköt, Gyimesközéplokot, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Segesvárt, Aradot. Két busszal csaknem százan érkeznek Magyarországra.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik