Belföld

Gőgös: Orbán nem osztozik a parasztokkal

buza(210x140)(4).jpg (búza, termés, )
buza(210x140)(4).jpg (búza, termés, )

Mármint a nehézségekben. A szocialisták agrárpolitikusa augusztus huszadika apropóján fejtette ki véleményét.

A parlament mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke szerint míg az agrárium elmúlt évi jó termését a kormány maximálisan “learatta”, és minden sikert magának könyvelt el, addig a mostani nyilatkozatokból úgy tűnik, a nehézségekben már nem kíván osztozni a parasztsággal.

Gőgös Zoltán az MTI-hez szombaton eljuttatott, az augusztus huszadikai új kenyér napja alkalmából kiadott közleményében azt írta: a mezőgazdaság állapota ma megint súlyos az aszály miatt, a várható magas takarmányárak rendkívül nehéz helyzetbe hozzák az állattartókat, drasztikus áremelkedésre lehet számítani, és a szárazság szinte lehetetlenné teszi az őszi vetések előkészítését, ami pedig már a következő évre rontja a termelők kilátásait.

“Tudjuk, az időjárás objektív dolog. De nem mindegy, hogy a kormány képes-e, akar-e segítséget nyújtani ebben a helyzetben” – írta a szocialisták szakpolitikusa. Szerinte a kabinet érdemi döntések helyett inkább fenyegeti a problémák felvetőit, “saját bizniszét építgeti földügyekben, és még büszkén vállalja is a törvénysértéseit, amelyekkel a termelőkkel szemben önnön képviselőit hozza helyzetbe”.

A kormány kezdjen érdemi tárgyalásokat a célzott élelmiszeráfa-csökkentésről, készüljön stratégiai készletfeltöltéssel a várható takarmányhiányra, jelentse ki, hogy a törvényi minimumon felül feltölti a kárenyhítő alapot, valamint azt is, hogy emeli az állatjóléti támogatásokra szánt forrásokat – sorolta követeléseit Gőgös Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik