Belföld

Süllyed a Duna medre

duna(960x640).jpg (duna, gönyű, kikötő)
duna(960x640).jpg (duna, gönyű, kikötő)

Ettől is alacsony a vízállás. Hajózási korlátozás jöhet.

Alacsony a vízállás a Dunán. Azonnali beavatkozásra egyelőre nincs szükség, ám ha a szárazság miatt tovább romlik a helyzet, akkor hajózási korlátozásokra kell számítani – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott vezetője.

Németh József tájékoztatása szerint a Mosoni-Duna alsó szakaszába Rajkánál az előírttal közel megegyezően mennyiségű, másodpercenként harminc köbméternyi víz érkezik. A betorkolló vízfolyások közül a Lajta és a Rábca vízhozama az időszaknak közel megfelelő értékű, míg a Rába másodpercenként tizenöt köbméteres hozama a sokéves augusztusi érték nyolcvan százaléka. Bár a vízhozamok alapvetően elmaradnak az átlagtól, nem tekinthetők kiugróan alacsonynak – jegyezte meg a szakember.

Közlése szerint a Mosoni-Duna alacsony vízszintjét elsősorban a dunai medersüllyedések következtében kialakult alacsony dunai vízállás okozza. Emiatt a folyó szintje mintegy egy méterrel alacsonyabb Győrben, mint három évtizede.   Németh József szerint a Duna vízhozama nem számít extrémen alacsonynak: jelenleg az időszaknak megfelelő átlag mintegy hatvan százalékát teszi ki.

A Fertő-tó vízszintje hat centiméterrel magasabb a sokévi átlagnál. Ez a térségben hullott kiugróan sok júliusi csapadéknak is köszönhető; Fertőrákoson kétszázharmincnégy millimétert, a sokéves csapadékátlag háromszorosát mérték júliusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik