Belföld

Az ELTE és SZTE a világ 500 legjobb egyetem közt

szegedi tudományegyetem  (tik, szeged, egyetem)
szegedi tudományegyetem  (tik, szeged, egyetem)

Ahogy a korábbi években, idén is két magyar egyetem – az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – került be a világ legjobb 500 alma matere közé.

Az ELTE a 301-400., a szegedi egyetem pedig a 401-500. helyet szerezte meg a kedd este nyilvánosságra hozott Academic Ranking of World Universities (ARWU) elnevezésű rangsorban, melyet minden évben a sanghaji egyetem állít össze. Az ELTE megőrizte 2011-es eredményét, az SZTE azonban rontott a tavalyi helyezésen.

A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítják. Figyelembe veszik a többi között a kiemelkedő tudományos és kutatási teljesítményt nyújtó oktatók számát, az elnyert Nobel-díjakat, a megjelent tudományos publikációkat a természet- és társadalomtudomány területén, valamint a cikkek idézettségét. 

Az első tíz helyen idén is a Harvard, a Stanford, a Massachusetts Institute of Technology, a Berkeley, a Cambridge, a California Institute of Technology, a Princeton, a Columbia, a chicagói egyetem és az Oxford áll.

A különböző rangsorok közül a sanghaji egyetemé örvend a legnagyobb presztízsnek, ám más hasonló listák is léteznek. A World Academies Rank például kis híján 10 ezer felsőfokú intézményt tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik