Belföld

Újabb Munkácsy-alkotás bemutatása Szegeden?

Újabb Munkácsy-alkotás megszerzésén dolgozik Pákh Imre műgyűjtő; a nagyméretű festményt Szegeden mutathatják be a nagyközönségnek a Móra Ferenc Múzeumban.

Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense elmondta, a műgyűjtő csapata hónapok óta folytat egyeztetéseket, hogy az alkotás Pákh Imre tulajdonába kerülhessen. A tárgyalások jól haladnak, a megállapodás rövid időn belül létrejöhet, és a restaurálási munka elvégzése után, nyár végén, ősz elején a Móra-múzeumban be is mutathatják a frissen megszerzett alkotást.

A nagyméretű, 150 millió forintnál is értékesebb kép nem tanulmányfestmény, ilyen nagyságrendű, meghatározó jelentőségű remekművet Pákh Imre is csak ritkán tud megszerezni – tudatta a muzeológus.

Pákh Imre augusztus elején, amikor a széles nyilvánosságnak Szegeden bemutatta az  Egy legény az asztalnál címet viselő, évtizedekig lappangó képet elmondta, A falu hőse című alkotáshoz készült tanulmány egy kis francia aukciósház árverésén bukkant föl néhány hónapja több magyar alkotással, köztük egy másik Munkácsy-festménnyel egyetemben.

Az Egy legény az asztalnál című kép Donáth Sándor, a két világháború között Bécsben tevékenykedő sikeres műkereskedő tulajdonában volt. Hagyatékából került fél tucat magyar festménnyel – egy másik Munkácsy-képpel, Rippl-Rónai József és Paál László alkotásaival – együtt az aukciós házhoz. Pákh Imre elmondta, a másik Munkácsy-alkotást még nem sikerült megszereznie, de “vadászik rá”.

A szegedi Móra-múzeumban az Aranyecset – Munkácsy Szegeden című kiállításon az egyik leghíresebb magyar festő mintegy félszáz alkotását láthatja a közönség. A bemutatott alkotások között van a Munkácsy egyik fő művének tartott Golgota, és a látogatók két olyan képet is megcsodálhatnak – az 1882-ben festett Olvasó nőt és a 1888-89-ben készített Hímző leányt -, melyet még soha nem állítottak ki Magyarországon. A tárlat rendhagyó módon hétfőn, augusztus 20-án is látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik