Belföld

Elhunyt Lugossy Mária szobrászművész

Életének 63. évében, hosszú betegség után szerdán elhunyt Lugossy Mária, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Székesfehérváron két alkotás őrzi a Munkácsy-díjas szobrászművész nevét. A művész 1950. május 9-én született Budapesten, az Iparművészeti Főiskola ötvös tanszékén szerzett diplomát, majd a továbbképzőt is elvégezte. Korai éveiben érmeket, ékszereket, köztéri órákat, mint a balatonfüredi vasútállomás időmérője, készített. Az 1970-es évek közepétől az acél, az üveg és a plexi összedolgozásából nonfiguratív plasztikákat formált.

A két köztéri alkotása: Székesfehérváron 1995-ben állították fel II. világháborús emlékművét, amely első díjas pályamunka volt, 2006-ban pedig a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára készítette el a szobrászművész azt a gránittömb emlékművet, amely a Szabó Palotánál életüket vesztett 56-os fehérvári mártíroknak állít emléket.

Munkásságát sok kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és külföldön egyaránt. Lugossy Máriának ítélték oda elsőként 1981-ben a Smohay-díjat, 2007-ben Tiszteletbeli Polgár címet adományozott a város közgyűlése. Két évvel később, 2009-ben az augusztusi ünnepségen a Deák Dénes Díjat vehette át a szobrászművész.

„Az elhunyt szobrászművészt Székesfehérvár is gyászolja. Közterületeinken látható alkotásai és a város által neki odaítélt elismerések is mutatják tiszteletünket és elismerésünket. Jelentős kortárs alkotó távozott Lugossy Mária személyében” – írta közleményében Cser- Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Lugossy Máriát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik