Belföld

Hatott a cigiszigor

A türelmi idő lejárta utáni hónapokban még milliós nagyságrendű büntetést szabtak ki az ellenőrök a szabályszegőkre. Mostanra azonban úgy tűnik, hatott a szigor: júliusban már csak 560 ezer forint volt az összes bírság. A kiterjesztett dohánytilalom miatt többen inkább a leszokás mellett döntenek - derül ki az ÁNTSZ közleményéből.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabhatott ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyeknél 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Április elsejétől július végéig már csaknem húszezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban. Júliusban a legtöbb esetben munkahelyeket ellenőriztek, a legnagyobb arányban azonban a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknél találtak kifogásolni valót.

A tapasztalataik azt mutatják, hogy az emberek megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. Ráadásul az elmúlt időszakban több olyan történet is eljutott az ÁNTSZ-hez, amelyben az állampolgárok arról írnak, hogy a szigorítás késztette őket arra, hogy abbahagyják a dohányzást – derül ki a közleményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik