Belföld

Félmilliós bírságott fizettek a tilosban dohányzók

dohanyzas(210x140)(1).jpg (dohányzás)
dohanyzas(210x140)(1).jpg (dohányzás)

Míg a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt a türelmi idő lejárta utáni hónapokban milliós nagyságrendű, addig júliusban 560 ezer forint bírságot szabtak ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön közölte, hogy a júliusi jogsértések miatt várhatóan 560 ezer forint bírságot kell befizetniük a szabálytalankodóknak. Hozzátették: ez több mint a háromszorosa a júniusi értéknek, de még így is jóval elmarad a türelmi időszak lejártát, április elsejét követő két hónapban milliós nagyságrendben kiszabott bírságok összegétől.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabhatott ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyeknél 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek. Az ÁNTSZ kifejtette: április elsejétől július végéig már csaknem húszezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban. Júliusban a legtöbb esetben munkahelyeket ellenőriztek, a legnagyobb arányban azonban a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknél találtak kifogásolni valót – áll a közleményben.

Kiemelték: tapasztalataik azt mutatják, hogy “a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak”. Ráadásul – írták – az elmúlt időszakban több olyan történet is eljutott hozzájuk, amelyekben állampolgárok arról számolnak be: éppen a szabályok változása késztette őket arra, hogy abbahagyják a dohányzást.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik