Belföld

Bajnaiék kisakkozták, hogy lehet legyőzni Orbánt

bajnai-gordon (bajnai gordon, )
bajnai-gordon (bajnai gordon, )

Csak egy országos lefedettséggel, minden régióban nagyjából azonos támogatottsággal rendelkező pártnak van esélye győzni az új választási rendszerben, hiszen az egyéni mandátumok stabil többségének megszerzése nélkül nem lehet sikert elérni 2014-ben - ez derül ki a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Alapítvány tanulmányából, melyet a HVG ismertet.

Csak úgy lehet versenyképes a baloldal, ha visszaszerzi régi támogatóit, és felfrissített politikával az inkább jobbra húzó régiók választóit is meg tudja szólítani – ez derül ki Szigetvári Viktor és Vető Balázs Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani című közel százoldalas elemzéséből.

A csütörtökön nyilvánosságra kerülő tanulmány szerzői többször leszögezik: nem azzal foglalkoznak, konkrétan milyen ellenzéki szervezet lesz majd az, amely 2014-ben esélyesként indulhat a jelenlegi kormánypártokkal szemben. Egy feltételezett, „döntően népszerű, demokratikus ellenzéki” erőről írnak, de elemezik a létező ellenzéki pártok összefogásával kapcsolatos lehetőségeket és nehézségeket is.

A dokumentum vezérfonala inkább az, hogy az új, egyfordulós választási rendszerben milyen támogatással kell rendelkeznie egy pártnak vagy szervezetek egy csoportjának ahhoz, hogy többséget szerezhessen a 199 fős Országgyűlésben.

A tanulmányt jegyző két szakértő megállapítja, hogy az új rendszer jelentősen eltolódott a többségi elv felé és megnőtt benne az egyéni választókerületek szerepe. A konklúzió szerint a győzelemhez kiegyenlített földrajzi szerkezetű támogatottság kell. Vagyis, nem elég egy-egy régióban erős bázissal bírni, az ország minden területén relatív komoly támogatottságra van szükség a kormányváltáshoz –- derül ki az elemzésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik