Belföld

„A zene, a tánc és Te!”: színes ruhákba öltözött a királyok városa

királyi napok (királyi napok)
királyi napok (királyi napok)

A rendezvénysorozat nagy­­­­­szabású felvonulással vette kezdetét, a színpompás népviseletbe öltözött csoportok többször is táncra perdültek Székesfehérvár utcáin. Az ezerszínű forgatag idén új útvonalon vonult fel, a Fő utca rekonstrukciója miatt.

Másfél évtizede hagyományosan megrendezik a Királyi Napok rendezvénysorozatot és nemzetközi néptáncfesztivált. Ezek azok a várva várt augusztusi napok, amikor az emberiség egyetemes nyelvével, a zenével és a tánccal nemzetközi kapcsolatok és barátságok épülnek.

A királyi jelző egybeforrt Székesfehérvár nevével. Székesfehérvár több mint ezeréves történelme során augusztus hónap mindig kiemelkedő időszak volt a város életében. Augusztus 20-a környékén a király minden körülmények között megjelent Székesfehérváron, és az úgynevezett királylátó napok keretében meghallgatta az ország ügyes-bajos dolgait, a helybéliek pedig fényes ünnepségekkel köszöntötték Szent István ünnepét.

Botos József fesztiváligazgató szerint ezt az ünnepet Székesfehérvár lakóival és a fesztiválra látogatókkal és a résztvevőkkel együtt teremtették meg. Az a csodálatos hangulat, amely fogadta eddig a csoportokat a Fő téren és a Táncházban az előadásaik során, adja az igazi varázsát ennek a fesztiválnak.

Zenekari bemutatókkal, utcazenével, gasztronómiai bemutatókkal, gyermekprogramokkal várják idén is az idelátogatókat. Az illusztris barokk kori belváros mellett a fesztivál központjában, a Malom utcai Táncházban látogathatók a programok. Itt lehet megismerkedni közelebbről az adott kultúra gasztronómiájával, táncaival és népviseleteivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik