Belföld

1:0 a pittbullok javára

A pitbullokról szóló állandó vitában a harci kutyák és gazdáik állnak nyerésre.

Az itthon augusztusban életbe lépett új szabályozás megsemmisíti az eddig veszélyesnek minősített ebek tartásáról és annak engedélyezéséről fenntartott jogokat. Így a veszélyességi listáról is kivehetik a pitbull terrier minden egyedét és keverékét.

Az új szabályozás értelmében „egyetlen ebet sem lehet veszélyesnek tekinteni csupán fajtájánál fogva.” Eddig szigorú szabályok között élhettek a sokak által legveszélyesebbnek tartott pitbullok: például a gazda nem vihette a harci kutyákat közterületre, az állattartási körülményeket is szabály alá vonták, és a jegyzőknek is kistát kellett vezetniük róluk.

“Valójában semmi nem változott, eddig is ugyanígy sétáltatták és tartották a gazdák a pitbullakat” – mondta a Szeged24-nek egy névtelenséget kérő szakértő. A kutyatartó szerint a pittbullok génállományukból elméletileg kiirtották az agressziót, és ha előfordul baleset, az sok esetben a gazda tanításának hibájából ered, nem az állat fajtájából.

A másik oldal véleményét képviselők azonban ezt másként vélik. Egy kanadai és amerikai szaklap, a www.dogbitelaw.com kimutatásai szerint az elmúlt két évtizedben a két országban évente átlagosan több mint félszáz pittbull-támadás történt. Ezekben évente átlagosan 20 gyermek, nagyjábból ugyanennyi felnőtt sérült meg,  a negyedük csonkításos módon, és a satisztika szerint évi 4-5 a halálos áldozatok száma.

Itthon az ilyen eseteket most úgy próbálják meg kivédeni, hogy a hatóságok például egyre nagyobb összegű bírságot szabhatnak ki azokra, akik “nem megfelelően” tartják kedvencüket. Ha például valaki az állatot “természetellenes vagy önpusztító tevékenységre szoktatta”, akkor nyolcszoros szorzót kell alkalmazni, vagyis a büntetés 120 ezer forint. Ismétlődő jogsértés esetén pedig akár több százezer forintra is rúghat a bírság.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik