Belföld

Több száz orvos maradt hoppon

orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )
orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )

Egyre kilátástalanabb a magyar egészségügy helyzete: elmaradt pluszjuttatások, súlyosan veszélyeztetett betegellátás és fokozódó orvoselvándorlás.

Bár a kormány folyamatosan béremelést kommunikál, az orvosok ehelyett csak úgynevezett illetménykiegészítést kaptak, amely az alapbérüktől független, így a jövőre nézve bizonytlanságra és aggodalomra ad okot – közölte Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az egészségügyi ágazatban megvalósult “béremelés” ráadásul “messze nem volt teljes körű”: nemcsak a teljes alapellátásban, illetve más tulajdoni viszonyban lévő intézmények dolgozói, más módon foglalkoztatott orvosok, hanem – jogszabályellenes módon – több közalkalmazott orvos sem kapott pluszjuttatást. “Azon túl, hogy ez az eljárás diszkriminatív és morálisan sértő, a bérfejlesztésről szóló törvénynek is ellent mond. Ugyanis azoknak, akik közfinanszírozott ellátást végeznek, egyenlően meg kell kapniuk a bérfejlesztést most és a jövőben is” – mondta a MOK elnöke.

Összeomlás szélén?

Éger István szerint az alapellátásban dolgozók anyagi helyzetének rendezése sem tűr halasztást. Az idei év eddigi adatai ugyanis azt mutatják, csökkenés helyett egyre fokozódik az orvosmigráció, amelyet a jelenlegi bérfejlesztés mértéke képtelen megállítani.


Képtelenek orvosolni az orvosmigrációt (Fotó: Kummer János)

“Egy perc halasztást sem tűr az alapellátás financiális rendezése. A betegellátás biztonsága súlyosan veszélyeztetett, a gyógyító intézmények kötelező személyi minimumfeltételeinek biztosítása már jelenleg sem lehetséges. A munkaerőhiány már olyan mértékű, amely súlyos, a betegellátás biztonságát veszélyeztető tényező. Egy működőképes, színvonalas egészségügy megteremtéséhez a kormány által végrehajtott első lépcsős bérfejlesztés biztosan nem elegendő” – magyarázta Éger.

200 milliárd hiányzik

A MOK szerint az orvosok megélhetése és itthon tartása érdekében a jelenlegivel egyező mértékű, további kétlépcsős bérfejlesztésre, valamint  a házi orvosi kassza minimum két és félszeresére, azaz csaknem 200 milliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak. Ennek azonban nyomát sem látják a jövő évi költségvetésben. Emellett haladéktalanul fel kell oldani az ügyeleti díjak befagyasztásának moratóriumát, különben az számos orvosnál – a csökkenő ügyeleti bevételük révén – “a bérfejlesztést lenullázó keresetveszteséget okoz” – figyelmeztetett Éger István.

Az orvosi kamara megkezdte az egyes gyógyintézményekben az orvoshiány felmérését. A tervek szerint az adatokat az ősz elején hozzák nyilvánosságra, és fel kívánják használni őket a döntéshozókkal folytatandó tárgyalásokon, amelyeket jelenleg is szorgalmaznak “az egyre kilátástalanabb orvoshelyzet rendezése érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik