Belföld

A Székesfehérvári Egyházmegye családjai a Balaton partján táboroztak

Jelenlét a családban és a világban — ez volt a fő gondolata az idei egyházmegyei családos tábornak, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye Családpasztorációs Irodája szervezett Balatonszemesen.

Az egyházmegye 22 településéről 46 család érkezett, hogy együtt töltsön egy hetet a Balaton partján lelki-szellemi feltöltődéssel, kikapcsolódással. Az előadások és beszélgetések során a központi téma a család szerepe és küldetése volt a mai világban.

Spányi Antal megyéspüspök nyitó előadásában kapcsolataink átgondolására, megújítására biztatott családunk, barátaink, munkatársaink, ismerőseink körében. Arról beszélt, hogy a hívő embert az Istennel való személyes kapcsolata ösztönzi, tiszta, mély emberi kapcsolatok kialakítására. Csak így válhat ajándékká, értékké a másik ember számára.

„Az új evangelizáció a családban lelkületet és lelkiséget jelent, nem praktikákat, jól bevált hitátadási módszereket” – fejtette ki beszédében Dózsa István egyházmegyei vagyonkezelő. Arra a kérdésre, hogyan éljük meg a hitünket a családban, naponta választ kell adni, visszatérve a forráshoz, Jézus Krisztushoz.

A férfiak családban betöltött szerepéről, felelősségéről folytatott beszélgetést Száraz László piliscsabai plébános, külön a családapáknak. A családját minden apa Isten segítségével képes jól vezetni – hangsúlyozta.

Meg lehet-e felezni a terheket? A feleségek szerepéről Kepics Mihály görögkatolikus pap tartott előadást. Elmondta: nagy kísértése korunknak, hogy mindig a másik felelősségét keressük, pedig a terhet annak kell vinni, annak kell tenni a kapcsolatért, aki észreveszi.

Bíró László családreferens püspök a Családok VII. milánói Világtalálkozójáról számolt be, amelyen nagy hangsúlyt fektettek a család mai identitására, átalakulására és azokra a kihívásokra, amelyekkel ma a családoknak szembe kell nézniük. 

A globalizmus, a digitális kultúra és a fogyasztói társadalom valóságában és hatásaiban felnövekvő gyermekeink világáról, az Y és Z nemzedékről tartott előadást Lothringer Éva SSS szociális testvér. Az on-line létmódról tartott előadás után Bartos Mónika országgyűlési képviselőnő beszélt a kereszténység és a politika kapcsolatáról.

Amíg a felnőttek az előadásokon vettek részt, a kicsiket számos program várta a táborban. Százharminc gyermeknek szerveztek önkéntes fiatalok és óvónők vezetésével kreatív játékokat, „lovagi tornát”, kézműveskedést, sportolást, sok zenével és tánccal eltöltött délelőttöket.

A tábor kiemelt eseménye és meglepetése – Harkai Gábor családreferens pap irányításával – a házassági fogadalom megújítása volt, amely után Brückner Ákos Előd O.Cist. atya és Sárközi Béla diakónus is megáldotta a házaspárokat.

A napi szentmisével, imában, lelki megújulásban, pihenésben töltött egy hét után a tábor szokásos, vidám, záró esti programjain, az elmaradhatatlan tábortűznél együtt vettek részt a legkisebbek és a legnagyobbak is. Harkai Gábor hálaadó szentmiséjével zárult a 2012-es családtábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik