Belföld

A kultúra várost épít: újabb 2 milliárd művelődési központoknak

néptánc (néptánc, )
néptánc (néptánc, )

Az Új Széchenyi Tervből 2,06 milliárd forintra pályázhatnak térségi szereppel bíró, 30 ezer főnél népesebb városok művelődési központjai. A pályázat multifunkcionális közösségi központok kialakítását és a területi közművelődési tanácsadó szolgálatok infrastrukturális feltételeinek javítását szolgálhatja.

Az Új Széchenyi Tervben megjelent kulturális pályázat (TIOP-1.2.1/A-12/1) közvetett célja az egyes térségek közötti kulturális és infrastrukturális különbségek mérséklése. A kiírás szerint térségi vonzáskörzeti szereppel bíró, 30 ezer főnél népesebb városok művelődési központjainak fejlesztésére, többfunkciós működésük kialakítására lehet pályázni.

A pályázati konstrukció „a kultúra várost épít” elvén alapszik, hiszen egy város kulturális fejlődésével a gazdasági és munkaerő-piaci lehetőségek is javulnak, nő az adott település – és térségének – lakosság-megtartó ereje. Az alapvető cél olyan közművelődési intézményrendszer kialakítása, amely a lakosság számára az eddigieknél magasabb szintű kulturális szolgáltatásokat tud biztosítani a közoktatási és közművelődési rendszerek összekapcsolása, az egész életen át tartó tanulás feltételeinek javítása, infrastrukturális hátterének kialakítása, fejlesztése révén. Ennek egyik eszköze a területi, multifunkcionális, közösségi központ, amely integrálja a közművelődési intézmények közösségi-művelődési, oktatási-felnőttképzési és élmény funkcióit.

Az Új Széchenyi Tervben e célra rendelkezésre álló 2,06 milliárd forint 3-4 pályázat támogatását teheti lehetővé, hiszen az elnyerhető legkisebb összeg félmilliárd forint. A pályázatok benyújtására 2012. október 1. és december 7. között van lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik