Belföld

Ülésezett a 2013-as Emlékbizottság

Véglegessé válik az ünnepi programsorozat.

A lokálpatrióta szemlélet és a Fehérvár-tudat erősítése is célja a 2013-as Emlékév programjainak. Az 1938-as, városunkban tartott országgyűlés Szent István király halálának kilencszázados jubileumának állított emléket. A város fejlődését jelentősen befolyásoló esemény hetvenötödik évfordulóját egy emlékévvel ünnepli Székesfehérvár. Az ünnepi év tartalmassá tételére alakult Emlékbizottság hétfő délutáni ülésén a tagok ismét áttekintették a véglegessé váló programsorozatot.

A kulturális eseményeken túlmenően konferenciák szervezését, maradandó köztéri alkotások létrehozását, várostörténeti kiadványok megjelentetését tervezik 2013-ban. A bizottság tagjai ismét megerősítették szándékukat, hogy a város iskoláit is be kell vonni, mert minden itt tanuló diáknak fontos, hogy ismerje Székesfehérvár történelmét. Számukra vetélkedőket, pályázatokat szerveznek.

Az Emlékbizottság ülésén elhangzott, hogy néhány program még egyeztetés alatt van, mert ezek nagyszabású elemekkel bővülhetnek. 2013-ban az elmúlt évszázadok eseményei elevenednek meg a Belvárosban is.

Az emlékévet ünnepélyes keretek között hirdeti meg dr. Cser-Palkovics András polgármester augusztus 19-én (vasárnap) 18.30 órakor a Hiemer-házban. A résztvevő újságírók itt megismerhetik a részletes programokat.

Az emlékezéshez, a történelmi múlt felidézéséhez remek kezdésnek bizonyul a hétvégi program a Királyi Napok ünnepségsorozat keretében. „Történelmi tablók” címmel szombaton 16 órakor avatják fel a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében helyreállított történelmi falfeliratokat. Az ünnepélyes perceket követően a ”Fehéredő múlt – Kereszttől a félholdig” című film díszbemutatóját tartják.

A nagyközönség a történelmi tablókat idegenvezetővel tekintheti meg szombaton 18.00 és 21.30 óra között a Városháza Nagytanácstermében. A csoportokat a Városháza (Városház tér 1.) portáján várják. Érkezési sorrendben lehet csatlakozni a 30 percenként induló csoportokhoz. Az első csoport 18.00 órakor, míg az utolsó 21.00 órakor indul. A belépés ingyenes.

A történelmi tablók megtekintése után is érdemes lesz a Belvárosban maradni, hiszen a Városháza díszudvarában 21.30 órától nyilvános vetítés keretében látható a ”Fehéredő múlt – Kereszttől a félholdig” című film. (A film megtekintése ingyenes.) Az alkotás rendező-operatőre Burján Zsigmond.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik