Belföld

Százezer kóbor kutya hazánk utcáin

Állatvédők becsült adatai szerint a százezres számot is elérheti az utcákon kóborló, gazdátlan kutyák száma Magyarországon.

A kóbor kutyák száma könnyebben becsülhető, hiszen évente kötelező védőoltást kell kapniuk. A rejtőzködő és éjszakai életmódot folytató macskák számát viszont még megközelítőleg sem lehet megmondani – jegyezte meg Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesületének (FÁBE) elnöke. – Magyarországon 52 hivatalosan regisztrált állatmenhely működik, ahol összesen tízezer állatot tartanak, legfőképpen kutyákat. Ugyanakkor százas nagyságrendben beszélhetünk azokról a helyekről, ahova állatokat fogadnak be, de a szigorú regisztrációs szabályokat nem tudják teljesíteni. Ezért a „félhivatalosan” működő helyeken tartott állatokról semmiféle adattal nem rendelkezünk.

Temesváry Kriszta kiemelte: a szemléletformálás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb állat kóboroljon gazdátlanul. Ehhez elengedhetetlen a szigorú törvényi háttér is, ezért örvendetes a jövő év elején hatályba lépő új állatvédelmi törvény, amely például kötelezővé teszi a kutyákba az azonosításra alkalmas csip beültetését.

Ezen túlmenően vannak olyan szervezetek, alapítványok, amelyek kampányokat szerveznek az állatok ivartalanítására. Ez szintén pozitív hatással lehet a túlszaporítás és az utcára kidobott vagy megunt kedvencek számának csökkentésére. Ezért a menhelyekről csak ivartalanított példányokat adnak örökbe – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

(fotónk illusztráció)

Magyarországon a rendszerváltás után került előtérbe a felelős állattartás problémaköre, ellentétben például Angliával, ahol már régóta egész kis korban oktatják az állatokkal való bánást, ezért ott vagy épp Németországban alig lehet kóbor állattal találkozni. Az egyesület kiemelt fontosságot tulajdonít a nevelésnek, így már óvodás korban foglalkoznak a gyerekek szemléletformálásával. Ők hazatérve a játékosan szerkesztett kiadványokkal befolyásolhatják szüleiket, hogy egyáltalán vállaljanak-e otthonukban állattartást, vagy vessék el a gondolatot is – magyarázta Temesváry Kriszta.

Nem állnak rendelkezésre európai összehasonlító adatok, „de kétségtelen, hogy hazánk ezen a területen el van maradva, holott a házi kedvencek tartásában az élen járunk. Mindezek ellenére én javuló tendenciát látok mind a törvényi szigorítás, mind pedig a fejekben való rendtétel területén, habár tudom, még hosszú folyamat elé nézünk” – hangsúlyozta a FÁBE elnöke.

A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják meg, a kezdeményezés az Egyesült Államokból indult. Eredetileg minden év augusztusának harmadik szombatján rendezték meg, majd augusztus 16-ra tették át a világnapot, amelynek célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kérdésre és annak megoldatlanságára, a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésére, a menhelyekről történő örökbefogadás fontosságára, valamint a nem kívánt szaporulat megakadályozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik