Belföld

Rendhagyó módon ünnepli a REÖK az 5. születésnapját

24.hu
24.hu

2012. 08. 14. 14:47

Plakátkiállítással és ingyenes tárlatlátogatással ünnepli a szegedi REÖK 5. születésnapját pénteken.

Öt éve nyitotta meg kapuit a Reök-palotában a Regionális Összművészeti Központ (REÖK), amely Szeged egyik legjelentősebb kulturális központjává nőtte ki magát azóta. Ebből az alkalomból augusztus 17-én, pénteken ingyenes nyílt napot tartanak, valamint egy múltidéző kiállítással kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek az elmúlt idők legjelentősebb kiállításainak plakátjaiból.

Mire is volt elég öt év?

Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy öt év alatt mintegy 100 kiállítás volt látható a Reök-palotában, 800 más program kíséretében. Különböző koncerteknek, író-olvasó találkozóknak, kamaraszínházi esteknek, könyvbemutatóknak és egyetemi előadásoknak, múzeumpedagógiai óráknak adott otthont az épület. A kortárs művészek kiállításai mellett olyan nagy alkotók műveivel is találkozhattunk, mint például Rembrandt, Picasso és Hundertwasser. Becslések szerint 214 500 látogatója volt eddig a REÖK-nek, s a leglátogatottabb kiállítás a Kogart-tárlat volt, amely 13 000 embert mozgatott meg. „A jelek szerint ezt a rekordot idén a Marilyn Monroe-kiállítás fogja megdönteni” – mondta el a Szeged24-nek Nátyi Róbert.

„REÖK éjszakája”

A REÖK születésnapja alkalmából pénteken egy különös kiállítással ünnepel. „Öt év száz kiállításának plakátjából kiválogattunk külön erre az alkalomra 43-44 darabot, amiből egy utcai tárlatot rendezünk pénteken a Reök-palota előtti téren. Ezenkívül minden órában ingyenes tárlatvezetést indítunk, a két Marilyn Monroe-kiállításra pedig féláron lehet jegyeket vásárolni” – nyilatkozta Nátyi Róbert.

„Sajnos a Monroe-kiállítás ingyen látogatását nem tudtuk biztosítani a szerződésünk miatt, de a tárlat látogatását mindenféleképpen kedvezményes árak mellett szerettük volna megoldani” – magyarázta a REÖK művészeti vezetője döntésük okát. Ezenfelül előadásokat tartanak a Reök-palota történetéről és az épület művészeti jellegéről, valamint jobban megismerkedhetünk magával a REÖK-kel is. A gyerekeknek különböző játékos programokat biztosítanak a szervezők, a tárlatok pedig éjfélig lesznek látogathatóak.

Ez lesz a jövőben

„Az egyik fő célunk, hogy az ismert művészek mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektessünk a kortárs alkotókra, ezért igyekszünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani számukra. Szerencsére sikerült elérnünk azt, hogy a szakmában kiváló referenciának számít, ha a Reök-palotában már bemutatkozott a művész, így többnyire már nem is mi kutatjuk fel az ifjú tehetségeket, hanem ők jelentkeznek nálunk” – beszélt a jövőbeli tervekről Nátyi Róbert. Ősszel folytatódnak majd a kamaraszínházi előadások, több fotókiállítást terveznek jövőre, az egyik például egy Amerikából induló, Párizsban folytatódó, s Magyarországra a REÖK-be is ellátogató vándokiállítás lesz. Tárlatot szerveznek majd Joan Miro katalán festőművész, grafikus, szobrász és keramikus alkotásaiból, látható lesz Fehér László festőművész életmű-kiállítása is, valamint Csáky József szobrász hagyatéka is, egyenesen Franciaországból.

Csáky József személye azért is érdekes a REÖK életében, mert 1907-ben – állítólag gyalogosan! – indult el Magyarországról Franciaországba, épp amikor a Reök-palota is épült. Mindemellett a kormány felkérte a REÖK-öt, hogy csatlakozzon a Magyar Nemzeti Szalon mozgalomhoz. „Ezenfelül tárgyalásokat kezdeményeztünk a kínaiakkal, hogy Sanghajból kapott ereklyékből is tárlatot készíthessünk itt Szegeden, de ez már a jövő zenéje” – fejezte be Nátyi Róbert a jövő évi tervek felsorolását. Egy biztos: a szegedieknek jövőre sem kell félniük, hogy kiállítás nélkül maradnak.

Zsingor Tünde

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.