Belföld

Leküzdhetők az akadályok a győri vasútállomásnál?

Naponta több ezer ember fordul meg Győr vasútállomásán és környékén. A feladvány így szól: hogy jutunk ki a peronokhoz vagy az aluljáróba babakocsival, biciklivel, esetleg kerekesszékkel?

Győr megye legtöbb vasútállomása és buszpályaudvara már akadálymentesített, így a lépcsőzés elkerülhető. A vasúttársaság tájékoztatása szerint Győrött is megoldott a kerekesszékkel közlekedők helyzete. A biciklikkel azonban naponta megszenvednek az utasok és a babakocsis anyukák – olvasóink ezekkel a problémákkal fordultak a Győr24-hez. Rövid látogatásunk során az állomáson mi is szembesültünk a fent leírt gondokkal.

Egy kerekesszékkel, biciklivel, illetve babakocsival közlekedő utas helyzetébe éltük bele magunkat, így közeledtünk a vasútállomás főbejárata felé. Rögtön az ajtók előtt dugába dőlt a terv: nincs rámpa, így csak a fizikai erőnkben és utastársaink segítőkészségében bízhattunk. A képlet egyszerű: lépcsőzés segítségkéréssel vagy anélkül.

Az aluljáró felől sem jobb a helyzet: a biciklit lezötyögtethetjük a lépcsőn, a kerekes bőröndöket pedig jobb ha megemeljük. A legtöbb vasútállomáson már a lépcső szélén elhelyezett rámpák segítik a csomagok és a kerékpár lejutását, a peronoknál pedig emelőberendezések üzemelnek, ám az aluljáróba, illetve onnan a peronokra nincs rámpa. Jobb híján fel kell vonszolni a bringát, a babakocsit és a bőröndöt is.

Megkérdeztük a MÁV-ot arról, mit tehetünk abban a helyzetben, amikor például kerekesszékkel szeretnénk feljutni a peronokra. Megtudtuk: az állomásokon kérhetjük a személyzet segítségét is.

„A vasúttársaság lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy segítse a mozgáskorlátozottak közlekedését is. Győr állomáson a mozgáskorlátozott utasok vonatra szállását az állomásra telepített emelőberendezéssel segítik. Az aluljáróból a peronra jutáshoz pedig kollégáink segédkeznek” – tudtuk meg a MÁV kommunikációs osztályának válaszából. Az állomási és vonatkísérő személyzet köteles be- és kiszállásnál valamint az utazás során is minden szükséges segítséget megadni a fogyatékkal élő utasoknak.

A MÁV tájékoztatása szerint a Győrből induló vagy Győrött megálló személyszállító vonatok nagy része alkalmas kerekesszékkel közlekedő mozgáskorlátozott utasok szállítására: beépített, a jegyvizsgáló által kezelt emelőberendezéssel vagy rámpával, többcélú utastér résszel, mozgáskorlátozottak által is használható mellékhelyiséggel. Ilyenek például a Győr és Budapest közt közlekedő FLIRT motorvonatok, a Győrön át Budapest illetve Bécs irányába közlekedő railjet vonatok közül 7 pár, a Talent motorvonatok, valamint számos IC vonat is.

A mozgáskorlátozottaknak nem kell előzetes bejelentés tenniük az utazás előtt, amennyiben tudnak önállóan közlekedni, vagy van kísérőjük, aki segít nekik. A például mankóval, járókerettel közlekedők tömegesen és sikerrel küzdik le nap, mint nap a vasút adottságaiból adódó akadályokat – közölte a vasúttársaság.

Nem minden állomáson adottak a lehetőségek

A kerekesszékkel közlekedők, azaz a mozgáskorlátozottak egy kisebb csoportja esetében már bonyolultabb a helyzet. A kerekesszékkel együtt kell nagy szintkülönbségeken, szűk átjárókon átjutni, ehhez olyan speciális emberi és gépi segítségre van szükség, ami nem áll mindig, minden állomáson rendelkezésre. Ebben az esetben előre be lehet jelezni az utazási szándékot és kérhetünk segítséget is.

Nem minden kocsira könnyű feljutni

A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri. Vannak járművek, melyek a mozgáskorlátozottak utazásánál nem vehetők figyelembe, mivel ezek feljáróajtói túl keskenyek, így ezeken a járműveken a kerekes székes utasok ki- és beszállása még emelővel ellátott állomásokon sem lehetséges.

Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor az utas kísérővel utazik és a segítségével ki tud szállni a kerekesszékből, és az emelőt csak az összecsukott kerekesszék ki- és beemeléséhez kéri. Az üzletszabályzat vonatkozó rendelkezései alapján az állomási és vonatkísérő személyzet köteles a be- és kiszállásnál, valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a zavartalan utazáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik