Belföld

Váratlan fordulat: mégsem változik a buszmenetrend

A polgármester azért köszöni az előkészítő munkákat

Mint ahogy arról a Fehérvár24 is többször beszámolt, eddig úgy tudtuk, hogy az Alba Volán anyagi ellehetetlenülése miatt kétségessé vált, hogy szeptembertől lesz-e egyáltalán buszközlekedés Fehérváron. Akkor azonnal intézkedtek, és az egész hálózat megreformálásában láttak a reményt. A lakosság is készült már, hogy 25-én reggel az új rendszer szerint tud majd utazni. amely alapvetően megváltoztatta volna a több mint negyven éve változás nélküli rendszert. Most azonban úgy tűnik elmarad a változás.

Fordulatot vett a Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Volánt tulajdonló MNV Zrt. közötti egyeztetéssorozat. Az együttgondolkodás jegyében lezajlott legutóbbi tárgyalás után a város polgármestere esélyt lát arra, hogy az elmúlt években felhalmozott 1,7 milliárd forintot meghaladó hiány állam és önkormányzat általi rendezése mellett az augusztus 25-ével tervezett menetrendi változások sürgősségi bevezetése is elkerülhető legyen. Mindezekről az augusztus 17-i közgyűlésre terjeszt be javaslatot a képviselő-testületnek Cser-Palkovics András.

Mint ismert, az elmúlt években felhalmozott több száz milliós hiány miatt 2012. szeptember 1-jétől az Alba Volán Zrt. felmondta a várossal fennálló szerződését. A helyzet megnyugtató rendezésére az elmúlt hónapokban többször kezdeményezett tárgyalást Székesfehérvár Önkormányzata a közlekedési cég tulajdonosával, az MNV Zrt.-vel. A legutóbbi egyeztetésen az együttgondolkodás jegyében egy, a város számára is elfogadható megoldás körvonalazódott. A polgármester szerint így már esély van a 2006-os hibás kormányzati döntések miatt előállt hiány rendezésére és elhárulhat az a financiális kényszer, ami az új menetrend sürgősségi bevezetését szükségessé teszi.

A polgármester ezért – továbbra is elfogadva a szakemberek véleményét, hogy egy gazdaságosabb és a városrészek elmúlt évekbeli fejlődését követő autóbusz-hálózat tervezése kezdődött el – az új menetrend bevezetésének elhalasztását javasolja a közgyűlésnek. A végleges döntést a képviselő-testület hozhatja meg augusztus 17-i ülésén.

Székesfehérvár polgármestere köszöni az új városi autóbusz-hálózat előkészítésében és megismertetésében végzett munkát mindenkinek!

Az új menetrend augusztusi bevezetésének elhalasztása esélyt teremt a további pontosításokra, az utazók igényeinek még jobb kielégítése érdekében. Az Alba Volán szakembereivel és további közlekedési szakértők bevonásával történő egyeztetéseket követően az elképzelések szerint az új menetrend bevezetésére várhatóan 2013-ban kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik