Belföld

Az áruházláncoknak kedvez a dinnyekartell

dinnye (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gerry Gray, Tesco vezérigazgató)
dinnye (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gerry Gray, Tesco vezérigazgató)

Az MSZP szerint nem a termelőknek és a fogyasztóknak, hanem kizárólag a multinacionális áruházláncoknak kedvezett a "dinnyekartell".

Gőgös Zoltán, a szocialisták agrárpolitikusa erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárnak a Népszabadság hétfői számában idézett kijelentéseire reagált. A lap szerint a kormánypárti politikus a Csongrád megyei gazdakörök tagjainak pénteken elismerte, hogy a kormány kartellezett a dinnyekereskedelemben, de szerinte ez sikeres volt, mert a magyar termelők az utóbbi években nem kaptak ilyen magas árat a dinnyéért.

Az MSZP képviselője szerint mindez akkor is aggályosan hangzana, ha igaz lenne, mivel a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Ráadásul úgy gondolja, a kartell csak a multinacionális áruházláncoknak kedvezett, hiszen a dinnye kilónkénti átvételi ára az idén ugyanúgy 35 forint volt, mint tavaly, csak amíg az előző év hasonló időszakában már 60 forint körül árulták a dinnyét, addig sok helyen még most is 99 forintot kérnek érte a nagy üzletek. Gőgös Zoltán szerint mindebből látszik, hogy a termelők mellett a fogyasztók is rosszul jártak, hiszen csak a korábbinál magasabb áron vehettek dinnyét. A szocialista politikus szólt arról is, hogy az aszályos időjárás miatt a tavalyinál kedvezőtlenebbül alakulhat a mezőgazdaság teljesítménye, vagyis szerinte az idén nem lehet arra számítani, hogy az agrárium “húzza fel” a magyar gazdaság teljesítményét.

Gőgös Zoltán arra figyelmeztette a kormányt, tegyen lépéseket azért, hogy megfelelő mennyiségű takarmány maradhasson az országban, hiszen ellenkező esetben akár “már a kombájn alól” külföldre értékesíthetik az idei gyenge termést. Az MSZP-s képviselő bírálta a fordított áfafizetés bevezetését, ehelyett szerinte célzott áfacsökkentésre, vagyis a tej, az “olcsó kenyér”, a tőkehúsok és a hazai gyümölcsök terheinek mérséklésére lenne szükség.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Csongrád megyei gazdakörök pénteki, algyői fórumán beszélt a dinnyeár körül három hete kialakult ügyről. “A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?” – tette fel a kérdést Budai a Népszabadságban hétfőn megjelent tudósítás szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik