Belföld

Járja be velünk utoljára a Szőke Tiszát!

Igazi különlegességgel szolgál olvasóinak a Szeged24. Egy évekkel ezelőtt készült fotósorzat segítségével megmutatjuk önöknek, hogyan nézett ki a Szőke Tisza fedélzete hajdanán.

A pusztulásra ítélt egykori diszkóhajó fedélzetére évek óta tilos a belépés, ugyanis olyan rossz állapotban van a vízi jármű, hogy szinte lehetetlen végigsétálni a termein, vagy bepillantani a gépházba. A feldarabolásra váró hajó fedélzetét azonban most még egyszer megnézhetik azok, akik valaha jártak ott, illetve azok is, akik csak kívülről látták eddig. A most közreadott fotósorozat 2005. júliusában készült, amikor engedéllyel még a fedélzetre lehetett lépni.

Már akkor is a pusztulás félreismerhetetlen jelei domináltak a hajó belsejében, de a falon ott lógott még André Agassi portréja, a pultnak támasztva egy árlista pedig arról árulkodott, hogy 180 forintért vehettünk egy dobozos üdítőt a hajdani diszkóban. Az egyik kép alapján az is kiderül, hogy a hajdan elegáns vendégsereget szállító hajó hatóságilag engedélyezett befogadóképessége 800 fő volt.

A hajó egyébként 12 éve rozsdásodik jelenlegi helyén, ugyanis 2000-ben indult utolsó útjára, amikor a tápéi téli kikötőbe vontatták a Szőke Tiszát. A Tiszayacht Kft. vásárolta meg 1, azaz 1 forintért, azzal az ígérettel, hogy gondoskodni fognak a megőrzéséről, hasznosításáról. Ez nem történt meg, azonban öt év után eladták az Európa Rendezvényiroda Kft-nek amely szintén felújítást ígért. A milliárdos összegeket meghaladó terveken túl ebből sem lett semmi. A Tiszayacht 2007-ben visszavásárolta a hajót és mindjárt továbbadta a mostanra felszámolás alatt álló Szeviépnek. Az ekkor még ereje teljében lévő cégcsoport Szeged főutcája – a Tisza projekthez kapcsolódva úgyszintén nagy terveket szőtt.

Egy évvel később létrehozták a Szőke Tisza Hajó Nonprofit Kft-t, amely Európai Uniós pályázati pénzből próbálta a renoválás költségeit előteremteni, de egy formai hiba miatt el sem bírálták a pályázatot. 2010-ben újra remény gyúlt, mert a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kht- végre sikerrel pályázott, de csak a mintegy másfélmilliárd forintra becsült felújítási költségeknek egy harmadát, félmilliárd forintot kapták meg. A kegyelemdöfést az adta meg, hogy nem sikerült a hiányzó összeget előteremteni, ezért visszalépni kényszerült a pályázó, a támogatást nem vették fel. A továbbiakban úgy tűnik nem is lesz mire, mert az alacsony vízállás miatt megfeneklett, egykor kívül – belül pompás hajó agóniája véget ér.

A jelenlegi helyzet szerint ugyanis valószínűleg darabokra kell szedni az egykori pompás járművet, legfeljebb néhány alkatrészét lehet megmenteni. A képek azonban megmaradnak nekünk, hogy ébren tartsák a szép emlékeket Szeged egyik hajdani büszkeségéről..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik