Belföld

Nagyon vigyáznak idén a tűzijáték nézőire

tűzijáték (tűzijáték, robbanás, )
tűzijáték (tűzijáték, robbanás, )

A jelenlegi előrejelzés szerint meleg, döntően napos időjárás várható augusztus 20-i állami ünnepen, és biztosan nem lesz meglepetésszerű, az ünneplőket váratlanul érő vihar.

Az idei ünnepségeket a költséghatékonyság mellett a biztonság határozza meg, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2006-os események – mondta el Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepi programokat ismertető sajtótájékoztatón. Hat évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án, a budapesti tűzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok százan megsérültek.

Idén az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos, “forródrótos” kapcsolatban áll majd az állami rendezvények szervezőivel, és ha a helyzet megkívánja, akkor félóránként jelentést ad. A rendezvény szervezői az esetlegesen várható heves zivatarokról, komolyabb szélről, jégesőről óránként, sőt, ha kell, félóránként kapnak jelentéseket a meteorológiai szolgálattól – mondta Bonta Imre, a szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője.

Még korai lenne egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy például a tűzijátékot esetleg megzavarhatja-e időjárási esemény. A jelenlegi előrejelzés szerint jövő hétfőn majdnem biztos, hogy meleg lesz. A bizonytalanságot az okozza, hogy a közelben várható egy hidegfront, amelynek a mozgását még nehéz megítélni, de most úgy tűnik, ha el is éri az országot, akkor inkább csak kedden. A legnagyobb valószínűsséggel tehát túlnyomóan napos, meleg idő lesz, de annak is van esélye, hogy – különösen a nap második felében – zápor, zivatar legyen – mondta el a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik