Belföld

Meteorvadászat a Perseidákra Vásárhelynél

Szombaton a legismertebb meteorraj, a Perseidák érkezését lehet figyelni a Hódmezővásárhely melletti Papi-féle szélmalomnál.

Zenével, tánccal, tábortűz melletti izgalmas játékokkal és parázson sült  ételekkel várják az égi jelenségek kedvelőit a Hódmezővásárhelytől hét kilométerre található Papi-féle szélmalomhoz szombaton este fél kilenctől, ahol fényszennyezés mentes környezetben van lehetőség a legismertebb meteorraj, a Perseidák megfigyelésére -értesítette a Szeged24-et Elek András, a Tornyai János Múzeum sajtóreferense.

Perseidák, az augusztusi hullócsillagok maximuma, ami miatt érdemes lesz az eget kémlelni. Szent Lőrinc könnyei , azaz a meteorraj tagjainak többségét szombaton és vasárnap láthatjuk, egy-két nappal Lőrinc nap után. A népi elnevezés is sejteti, hogy az augusztusi hullócsillagok régóta magukra vonták figyelmet. A Perseus csillagkép irányából érkező meteorok – innen az elnevezés – valójában a Swift-Tuttle-üstökösből származó porszemcsék, melyek bolygónk felső légkörébe ütközve hozzák létre a látványos meteorjelenséget.

Hétvégén  éjfél után, egy kellően sötét helyről óránként akár 60 meteort is megfigyelhetünk az északkeleti égbolton. Érdemes tehát szombaton este biciklire pattanni vagy a kényelmesebbeknek autóba ülni és elgurulni az Erzsébeti út mentén álló Papi-féle szélmalomhoz, ahol tábortűz körüli vidám mulatsággal űzhetik el az időt a “meteorvadászok”
az éj sötétjének leszálltáig. A malomhoz kilátogatók megtudhatják, hogy mit gondoltak eleink az égitestekről, lesz csillagkép felismerés és teamécsesekből csillagkép kirakó is. A jó hangulatról az Ördögfű zenekar gondoskodik, de lehet szalonnát sütni és ízletes nyársételeket is kóstolni.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik