Belföld

Lázár többet adna egy halott kormányfő özvegyének

lázár jános (lázár jános)
lázár jános (lázár jános)

A fideszes politikus a néhai kormányfő özvegyénél beszámítaná az elhunyt illetményét.

A Miniszterelnökséget államtitkárként vezető képviselő pénteken nyújtotta be javaslatát, amely szerint a kormányfő halálakor havi illetményét – ami jelenleg nagyjából másfélmillió forint – az elhunyt nyugdíjaként vennék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. Ez méltó életfeltételeket és a közéleti részvételt is lehetővé tévő juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő hozzátartozójának – írja Lázár János.

A javasolt szabályozás ezt csak a hivatali ideje alatt elhunyt miniszterelnök hozzátartozójának biztosítaná, de kiterjesztené azt a rendszerváltás utáni kormányfők özvegyeire is. A változás így Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt vezetőjének özvegyét érintené.

Lázár János változtatna az államfő javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényen is, amely jelenleg csak azt mondja ki, hogy az államfő halálakor a házas- vagy élettársát (vagy örököseit) az elnök hathavi tiszteletdíjának megfelelő juttatás illeti meg. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt kiegészítené a kormányfőknél alkalmazni javasolt szabállyal, így a hivatalban lévő államfő halálakor tiszteletdíját a hozzátartozójánál öregségi nyugdíjként vennék figyelembe.

E speciális szabályt a törvény most is tartalmazza, de csak a – mandátumuk lejárta után is a másfélmillió forintos államfői tiszteletdíjra jogosult – korábbi köztársasági elnököknél. Lázár János most az indokolatlan megkülönböztetés elkerülése érdekében a szabály alkalmazását kiterjesztené arra, ha hivatalban lévő köztársasági elnök hal meg. A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy az így megállapított hozzátartozói nyugellátások fedezetét a központi költségvetés megtéríti a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Az új szabályok a kihirdetésüket követő hónap első napján lépnének hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik