Belföld

Hűvös hétvége: éjszaka mindössze 9 fok

Átmeneti jelleggel több helyen valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat, északkeleten ismétlődő eső is lehet.

A Brit-szigetektől a Földközi-tenger nyugati medencéjéig északnyugat-délkeleti tengellyel magasnyomás helyezkedik el. Területén napos, eseménytelen az idő, a délutáni hőmérséklet többnyire 22 és 28 fok között alakul. Az anticiklon déli peremén – a Pireneusi-félsziget térségében – a dél felől áramló igen meleg levegő hatására viszont jóval magasabb a hőmérséklet; 38, 42 fokot is mérnek, itt van Európában jelenleg a legmelegebb.

A nyugati magasnyomás peremén – a szárazföld keleti felén – jobbára ciklonális hatások érvényesülnek. A többször változó felhőzetből zápor, helyenként zivatar alakul ki; északon 19, 26, a Balkán-félszigeten, az Égei-tenger térségében 30 fok felett alakul a maximumhőmérséklet.

A Kárpát-medence az említett anticiklon peremén helyezkedik el. Északnyugati áramlással szombaton hűvösebb és nedvesebb levegő érkezik a medence fölé, tovább gyengül a felmelegedés.

Pénteken alapvetően napos idő várható, de lesznek átmenetileg erősebben felhős területek is. Az ország északi felén helyenként zápor, a nyugati határszélen egy-egy zivatar is előfordulhat. Szombaton észak felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, hosszabb napos időszakok délen, délkeleten lehetnek. Átmeneti jelleggel több helyen valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat, északkeleten ismétlődő eső is lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, szombaton főként a nyugati és középső területeken időnként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul.  A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 18 és 26 fok között valószínű, délen, délkeleten lesz a melegebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik