Belföld

Narancsriasztást adtak ki parlagfűre

Elkezdődött a parlagfűszezon: az ország egyes területeire már figyelmeztetést (narancsjelzést) adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön.

A “legjelentősebb allergén”, a parlagfűnél a szezon kezdetét attól a naptól számítják, amikor a napi pollenkoncentráció értéke meghaladja a tüneteket is kiváltható 10 darab pollenszem per köbméteres szintet. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatához beérkezett adatok alapján az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részén, az ország északkeleti felében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében), a Szigetköz területén és Budapest környékén is meghaladta ezt a szintet a pollenkoncentráció – írta az ÁNTSZ.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancs jelzés a harmadik ezen a skálán.

Ennek kapcsán az ÁNTSZ kiemelte: a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős, például egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a levegőben – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik