Belföld

Márciusban tudjuk meg, mennyien vagyunk

népszámlálás (népszámlálás)
népszámlálás (népszámlálás)

Jövő márciusában hozzák nyilvánosságra a népszámlálási adatokat – jelentette be Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

A két hónapos feldolgozási csúszás miatt az ország kíváncsiságát mintafeldolgozással elégítik ki. A népszámlálási kérdőívekből mintát vesznek, a legfontosabb társadalmi viszonyokra vonatkozó adatokat feldolgozzák, ennek eredményét pedig várhatóan már szeptemberben közlik – közölte Vukovich.

Május 15-én megkezdte a népszámlálás során keletkezett 11,4 millió papír kérdőív feldolgozását az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a KSH szigorú biztonsági szabályait betartva – mondta Kerékgyártó Sándor, a kft. ügyvezetője.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint adatvédelmi szempontból is fontos a népszámlálás, mert az állampolgárok bizalma erősödik, ha az adataikkal semmilyen módon nem élnek vissza. Ezért a hatóság folyamatosan konzultált a KSH munkatársaival az előkészítés során. Hétfőn egy átfogó ellenőrzést is tartottak, de semmiféle hibát nem találtak. „A szervezési és technikai intézkedések – nincs internet-hozzáférés és nem lehet adathordozót a gépekre kapcsolni – segítik az adatok biztonságát. Az adatokat kizárólag statisztikai célokra lehet felhasználni. Egy alkalommal még a rendőrség kérését is vissza kellett utasítani, amikor nyomozáshoz szerettek volna vallásra vonatkozó adatot kérni egy emberről” – közölte.

Munkaerő
Az adatfeldolgozási munkálatokba 493 közfoglalkoztatottat vontak be, mellettük mintegy 80 ember tartalékos. Fizetésük havi bruttó 92 ezer forint, amin felül 16 600 forintos cafetériát kapnak. A feldolgozás két műszakban, reggel hattól este tízig tart, a hét minden napján.

 

A munka fázisai

A sajtó képviselői – egy szigorú, háromoldalas nyilatkozat kitöltése után, biztonsági emberek gyűrűjében – betekintést kaphattak a feldolgozás folyamatába. Először az Education alagsorába látogattunk, ahol jelenleg 8, 9 millió kérdőívet tárolnak. Az egyik oldalon a még szkennelésre váró dokumentumok sorakoztak, a másik oldalon azok (4,1 millió db), amelyeket már rögzítettek a számítógépes rendszerben. A raktárt 24 órán át megfigyelés alatt tartják, és speciális tűzoltószerkezettel van ellátva, ami tűz esetén nem vízzel olt, így nem áznak el a dokumentumok.

A társaság kifejlesztett egy workflow rendszert, amely segít az adatok feldolgozásában, mint például laptípus-felismerés, karakterfelismerés, azonosító ellenőrzés, szabad szöveges rögzítő, utólagos hibajavító. Ennek köszönhetően kiszűrhetőek az elírt évszámok, és betűfelismerő rendszer segíti a javítást. A sor végén a KSH munkatársai minőségellenőrzést végeznek.

Otóber 26-ig a papíralapú kérdőívek számítógépes bevitelét teljesen be kell fejezni, azután megsemmisítik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik