Belföld

Kozák Danuta – ki ez a lány?

kozák danuta (kozák danuta, )
kozák danuta (kozák danuta, )

Két aranyat szállított Magyarországnak – négyesben és egyesben is győzött kajak ötszáz méteren. Ki ő? Isten adta.

Először is derítsük ki: honnan jön az a Danuta.

Kozák Danuta édesanyja lengyel származású, de már három évtizede Magyarországon él. Mindkét gyerekének Sienkiewicz Kereszteslovagok című regényéből adott nevet: fiát Jurandnak, lányát – egy hercegnő után –  eredetileg Danusiának hívják.

A Wikipédián ez olvasható a jelentésről: „A Danuta (…) ismeretlen eredetű lengyel női név. Egyik változat szerint a litván danutie szóból, vagy a délszláv Dana, Danka, Danica névből, ami isten adta jelentésű, más magyarázat szerint a latin donata szóból származik.”

Lusta volt az MTK-ig sétálni

Kozák Danuta 1987. január 11-én született Budapesten, kilencévesen kezdett sportolni. „Anyukám találta ki, hogy kajakozzak: kellett valami, ahol levezethetem a fölösleges energiáimat. Fölhívta az MTK-t, én meg végül a mellette lévő KSI-be mentem, apukám ott kenuzott ifjúkorában, és lusta is voltam az MTK-ig elsétálni – nyilatkozta tavaly októberben a Narancsnak. – Onnantól már nem arról szóltak a napjaim, hogy a suli után unom a fejemet, hanem hogy minden délután fél négyre lemegyek edzésre a barátaimhoz. Nagyon szerettem kajakozni. Nagyon büszke voltam rá, amikor az edzőnk, Agócs Misi felvett minket videóra, és az egész csapatnak a rólam készült felvételt mutatta: nézzétek, milyen jól elfordul a Danuta, milyen szépen evez. Sok korosztályos versenyt nyertem, amik ma már azért is jelentenek sokat, mert tudom, később többen elvesztek az akkori nyertesek közül.”


A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hamar jöttek az eredmények. Tizennégy évesen, 2001-ben megnyerte a kajak egyes ötszáz métert a Japánban rendezett ifjúsági világbajnokságon, a következő évben ezüstérmet szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságon,  2003-ban két aranyat nyert az ifjúsági világbajnokságon, 2004-ben egyesben és párosban is ifjúsági Európa-bajnok, 2005-ben a két egyes számban ifjúsági világbajnok lett. 2006-ban az U23-as Európa-bajnokságon két ezüstérmet nyert ötszáz méteren, egyesben negyedikként ért célba.

Több edzővel is dolgozott – Jancsó Józseffel, Agócs Mihállyal, Simon Miklóssal, Mórocz Istvánnal –, mire 2007 tavaszán Fábiánné Rozsnyói Katalinhoz került. Rögtön felnőtt válogatott lett, utazhatott az Európa-bajnokságra, ahol ezer méteren kajak kettesben Szabó Gabriellával első lett. A vb-n, szintén Szabóval, bronzot szerzett. Az U23-as Eb-n kettes ezer méteren és egyes ötszázon lett első, kajak kettes ötszázon második. 2008-ban négyesben kétszázon és ötszázon is Európa-bajnok, négyesben ötszázon második.

Sírva fogok hazamenni

Edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin a sportág legendás és ellentmondásos alakja: bajnokok sorát nevelte spártai módszerekkel. Kozák Danuta így emlékezett a nála töltött időszakra a Narancsban: „Követel. És nincs annyira jóban a csapattal, a versenyzőivel. Nem ültök le közösen sörözni vagy kávézni. Ő az edző, az van, amit ő mond, nincs demokrácia. Ez hozza szerintem az ő sikereit… Kicsit féltem, de tudtam, mire kell készülnöm: mindenki mondta, hogy nagyon kemény, meg fog ríkatni, sírva fogok hazamenni. Hallottam, hogyan tart edzést, hogy beszél a versenyzőivel: keresztnév, pontpontpont, evezz, pontpontpont! És tényleg fárasztóak voltak az edzései, de meg akartam neki mutatni, hogy kemény csaj vagyok. Arra az időszakra úgy emlékszem vissza, hogy ész nélkül kell csinálni mindent, amit mond, és akkor lehet, hogy jó lesz… nemigen érdekelt, amikor csúnya dolgokat mondott nekem, mert tudtam, vagy nincs igaza, vagy azért csinálja, hogy bántson.”

Kozák 2008 májusában távozott Fábiánnétől, és a pekingi olimpián négyesben ötszáz méteren már Sári Nándor versenyzőjeként lett ezüstérmes. Ősszel aztán a Budapesti Honvédba, Csipes Ferenchez igazolt.

Az olimpiára így gondol vissza: „Bóta Kingától kérdeztem, mit van mindenki így felspannolva az olimpiától? Ugyanazok indulnak, mint a vb-n, mitől olyan nagy szám? Mondta, azért eléggé más. És hogy vannak olyanok, akik az olimpiára edzenek, minden negyedik évüket húzzák csak meg, a többi csak kézlóbálás. És mentálisan is keményebb dió, mert ilyenkor mindenki jobban figyel a sportra, ráadásul Magyarországon a kajak-kenu sikersportág. Ha olvastad az addig nem túl sikeres szereplésről szóló tudósításokat, minden cikk azzal ért véget, hogy majd a kajakosok! Ez eléggé stresszelt bennünket. Meg az olimpiai pálya! Sose versenyeztem még akkorán. Az egész vízfelület nagyon nagy volt, minden épület hatalmas, ötszáz métertől már voltak tribünök, rajtuk sok emberrel. Picinek és elveszettnek éreztem magam a hajóban, de közben olyan volt, mintha mindenki engem nézne. A célba érkezés is fura volt: úgy éreztem, nem volt egy igazi pálya.”

Hú, ez most megvan

Csipes új lendületet adott Kozáknak, aki 2009-ben ötszáz méteren kettesben Európa-bajnok lett, a váltóval pedig ezüstöt szerzett, a vb-n négyesben és kettesben is győzött ezen a távon. 2010-ben egyes ötszázon első, négyesben második, párosban világbajnok, 2011-ben ötszázon egyesben és kétszázon kettesben Európa-bajnok, négyesben ötszázon második lett. A szegedi világbajnokságon ötszázon négyesben és kétszázon kettesben is első, egyesben ötszázon második, váltóban harmadik; decemberben az év magyar kajakozónőjének választották.


Kozák Danuta aranyérmes Londonban – Kattintson a képre! Fotó: MTI / Kollányi Péter

Kajakozni nem meló neki. Hogy mit szeret benne a legjobban? „Iramot menni, amikor csak nézem a környező dolgokat a vízen. Meg technikázva evezni, amikor érzem, hogy suhan alattam a hajó. Vagy amikor célba érek egy versenyen. Az öröm, hogy hú, ez most megvan. Az egy nagyon jó pillanat.”

Londonra ötszörös világbajnokként az Eb-n melegített: egyesben második, négyesben harmadik lett. Hogy aztán az olimpián ötszázon előbb tegnap négyesben, majd ma egyesben aranyat szerezzen.

Tavaly októberben ezt nyilatkozta: „Az álmaimban azt látom, hogy Londonban nyerek, és aranyéremmel jövök haza, de hogy milyen egységben, azt nem tudom.”

Hogyhogy milyen egységben? Amiben csak elindul.

Videó: Videó – sokadik telefon, sokadik gondolat:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik