Belföld

Botka: “a kormány veszélyeztette a szegedi szuperlézert”

A szegedi polgármester szerint szürreálisak a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság megállapításai.

Botka László szerint a szuperlézer-kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány. Ahogy arról beszámoltunk: a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság(NFK) a program teljes felülvizsgálatát rendelte e, azzal az indokkal, hogy az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent, hogy az uniós nagyberuházás megfelelő ütemben haladjon.

A szegedi polgármester szerint viszont épp a kormány volt az, amely “egyetlen maga által szabott határidőt sem tartott be” az Extreme Light Infrastructure (ELI) programban.

Botka László szürreálisnak és érthetetlennek nevezte az NFK megállapításait arra emlékeztetve: a projekt előkészítéséért felelős állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. vezetőjét a kormány nevezte ki, és a cég nem Szegeden, hanem az egyik fővárosi minisztériumban működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek csak jelképes tulajdonrésze van benne.

Botka László fölszólította a kormányt, hogy folytassa az ELI-projekt előkészítését, mert szerinte annak “megakasztása” nem csupán Szegednek, hanem az egész országnak is kárt okozna, ugyanis a lézerközpont lenne az unió első és egyetlen Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházása.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint “a teljes és gyors felülvizsgálattól azt várja a kabinet, hogy minden jelenleg aggodalomra okot adó problémát minél hamarabb sikerül részletesen feltárni és megoldani”.
A közleményben az iroda azt írja: “Szeged városa, a tágabb régió és egész Magyarország érdeke, hogy ne keletkezzen olyan zavar a beruházás folyamatában, amely veszélyeztetné a projekt megvalósulását.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik