Belföld

Helikopterrel vadásznak a parlagfűre

parlagfu(960x640)(2).jpg (parlagfű)
parlagfu(960x640)(2).jpg (parlagfű)

Eddig 275 esetben összesen 468 hektáron találtak parlagfűvel fertőzött területet az ellenőrök. Közérdekű védekezést 157 ügyben összesen 77 hektáron kellett elrendelniük a kormányhivataloknak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A következő hetekben helikopterrel is keresni fogják a parlagfüves területeket több megyében. Így a földi felderítéssel nehezen megközelíthető vagy nem látható fertőzött területeket is észreveszik.

Idén csökkent a parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területek aránya. Ez egyrészt a gazdák gondos megelőzésének, másrészt a szárazságnak köszönhető – mondta el Szalkai Gábor, a vidékfejlesztési tárca főosztályvezető-helyettese. A száraz idő miatt a szokásosnál két héttel később virágzik a parlagfű, a csúcs a napokban kezdődik, bár az Országos Környezet-egészségügyi Intézet vizsgálatai eddig alacsony parlagfűpollen-szennyezettséget regisztráltak.

Azokon a fertőzött területeken, ahol a növényen még nem alakultak ki a bimbók, az első ellenőrzés után a gazdálkodók figyelmeztető levelet kaptak a hatóságtól. Ebben felszólítják őket az irtásra, és ha az utóellenőrzésen virágzó növényt találnak a szakemberek, akkor bírságot szabnak ki. Erre eddig tíz esetben volt példa, de a konkrét szám és a büntetések végső összege Az esetek száma és a bírságok összege a szezon után derül majd ki.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti törvény szerint minden földhasználónak és -tulajdonosnak június 30-ig meg kell akadályoznia a területén a gyomnövény virágbimbójának kialakulását, és ezután köteles ezt az állapotot a szezon végéig fenntartani.

A parlagfűprobléma csak erős társadalmi összefogással oldható meg, ezt segíti az az akcióterv, amelyet a kormány júliusban fogadott el a parlagfű elleni védekezésről – mondta Szalkai Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik