Belföld

Forintban még nem látszik a kórházreform eredménye

Korhaz(960x640)(2).jpg (kórház, ingyenes, )
Korhaz(960x640)(2).jpg (kórház, ingyenes, )

Bár hivatalos adatokat csak augusztus végén szolgáltat az OEP a kórházak második negyedévi adósságáról, de a kórházszövetség elnöke már megkongatta a vészharangot. Rácz Jenő szerint a tavalyi évhez hasonlóan az idén is pénzügyi beavatkozásra lehet majd szükség – írja a Magyar Hírlap.

Egyelőre nem hozott megtakarítást az egészségügyi ellátórendszer átalakítása, ezért az eddigi lépések ellenére ismét komolyabb összegű kórházi adósságállomány keletkezhet az év végére – mondta a lapnak a Magyar Kórházszövetség elnöke. A probléma egyre sürgetőbb, ezért a napokban egyeztetést kért az elnök az egészségügyi államtitkárságtól.

Rácz Jenő emlékeztetett, hogy az intézmények már rendszeres időközönként kötelesek adatokat szolgáltatni a gazdálkodásukról, így a kép a korábbinál megbízhatóbb. Hozzátette: az egy kézben összpontosuló fenntartás lehetővé teszi az ésszerűsítést, ám ezek a folyamatok az eltelt idő rövidsége miatt még nem hozhatták meg a várt eredményt. Annyi bizonyos, hogy a kórházak helyzetét nehezítette a minimálbér emelkedése, az áfa és az infláció is.

A közfinanszírozott egészségügyi intézmények bevétele egyébként több forrásból tevődik össze. Az egyik az OEP-től kapott pénz az ellátott betegek után, a másik a fizetős betegektől befolyó pénz, illetve a fenntartói hozzájárulás. Probléma viszont, hogy torz a betegfinanszírozási rendszer, ami veszteségeket eredményez. Emellett az adósságot növeli a nem betegellátást végzők bérköltsége is. További nehézség, hogy nagyon magas az intézmények rezsiköltsége. A kórházak fűtését ugyanis anno igen pazarló módon építették meg, és a megugró energiaárak tovább rontottak a helyzeten – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik