Belföld

A felsővárosi templom is toronyórát kap

Húsvétkor jelentette be Kovács Jenő órásmester, hogy Felsővárost is megajándékozza egy toronyórával.

Kovács Jenő alkotásai Székesfehérvár több pontján is megtalálhatók. Legismertebb műve a Csitáry-kútnál óránként harangjátékkal dallamokat játszó alkotása, valamint a belvárosi barokk figurás órajátéka. De több fehérvári templom toronyóráját Kovács Jenő készítette, vagy újította fel. Ilyen óra van a Szent István Székesegyház tornyaiban, valamint a Fő utcai ciszterci templomban is.

Ma a tűzoltóság segítségét kérte Kovács Jenő, hogy megmérhesse a felsővárosi Szent Sebestyén Templom tornyain kialakított órahelyeket, ahová megtervezi a majdani órák számlapjait. Az órásmester elmondta: ezeken a tornyokon egykor működő óra volt, de a háborúban találat érte a templomot, és a későbbi felújítás során már kimaradtak az óraszerkezetek. Akkor a kőművesek több centiméteres eltérésekkel alakították ki az ilyen toronyóra helyeket, ezért mind a nyolc órahelyet meg kell mérni, hogy valamennyibe betervezhessem a számlapokat – mondta Kovács Jenő.

Megtudtuk, hogy a Szent Sebestyén Templom viharvert homlokzatát a katolikus egyház fel kívánja újítani. Ennek a felújításnak az ideje még nem ismert, de Kovács Jenő órásmester addigra szeretné elkészíteni a nyolc óralapot, melyek átmérője 196 és 204 cm között változik és a két óraszerkezetet. Kovács Jenő az órát felajánlással készíti, munkájáért nem kér ellenszolgáltatást. A felméréseket elvégezték a délelőtt során a tűzoltóság kosaras-fecskendős autójának segítségével, így elkezdődhet a felsővárosi toronyóra készítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik