Belföld

Pedofília miatt szívott az RTL Klub

A TV2 óriásit nyert a piacvezető kereskedelmi tévé félnapos elsötétítésével. Az RTL-es érdekeltségű Film+ azonban surranópályáról lenyomta a M1-es olimpiaközvetítést.

Nem jött jól a sötétség

Rég történt olyan, hogy a nézettségi versenyt ilyen szinten elveszítse a piacvezető RTL Klub. A kereskedelmi televízió hétfői félnapos elsötétítése miatt sok néző kapcsolt a TV2-re, de még a köztévé is örülhetett: míg egy héttel ezelőtt a M1 Híradóját nagyjából (a 18–49-es korosztályban) 140 ezer ember nézte, most hétfőn ez a szám csaknem megduplázódott, 271 ezerre. A TV2 Tények műsorát pedig nagyjából 466 ezren nézték, míg múlt héten csupán 301 ezren.

A köztévé azonban még az RTL-es elsötétítésével egyidőben sem tudta igazán magához csalogatni a kereskedelmileg legfontosabb, 18–49-es célcsoport közönségét. A TOP30 legnézettebb műsorba a Híradón és a nyolcadik helyre szorult esti olimpiai közvetítéseken túl nem került MTVA-s műsor.

Jól szerepeltek azonban a kisebb csatornák. Az RTL Klubos érdekeltségű Film+ az este kezdődő A szállító című filmmel például 30 ezret rávert az ugyanebben az idősávban futó olimpiai adásra.

Mónika visszanyalt

A félnapos RTL-es elsötétítés története 2009-re nyúlik vissza, az ORTT (a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság leánykori neve) akkor vette ugyanis elő a Mónika Show az évi, március 2-i adását. A testület szerint a műsor túl részletesen foglalkozott a pedofília témakörével, ráadásul volt benne trágárság is és némi erőszak is. A mostanra kultikussá vált – az amerikai Jerry Springer-műsor ötletét nyúló – „kibeszélőshow” (értsd: egymás arcába kiabáljuk a bánatunkat, majd dramaturgiailag megtervezte pofán vágjuk az ellent és/vagy fejére dobjuk a díszletfotelt) repertoárját ismerve ez nem volt túl meglepő.

Az ORTT-nél az a rész verte ki a biztosítékot, melyben 15 éves fiatalok vitatkoztak arról, hogy nevelőapjuk vajon mindegyikőjüket megerőszakolta vagy csak egyiküket, de egy közös barátnőjüket biztosan. A pótszülő állítólag leitatta az akkor még 12 éves lányokat, majd rábeszélte őket a szexre. Az egyik lányt, aki szerint nem történt ilyen, először lehazugozták, majd kicsit meg is pofozták az adásban.

Egy rövid jelenet az említett műsorból:

Az Országos Rádió és Televízió Testület szerint az RTL Klub-osok „a kiskorúak személyiségfejlődése szempontjából kényes témának tekinthető szexualitást és főleg a szexuális bűncselekménynek számító pedofíliát, részletező módon mutatták be”.

54/24/12

Az akkori ORTT akkori elnöke, Majtényi László nagy felháborodásában 24 órás elsötétítést szeretett volna kiszabni az RTL-re, ebből lett végül a most „leült” fél nap. Majtényi a show-woman Mónikáról és TV2-s mutációjáról, Joshi Barathról a büntetés kiszabásakor azt nyilatkozta: „Mit képzelnek ezek az emberek? Joshi Bharat és Mónika, két morális atléta küzdenek egymással, de az eddigi büntetések nem voltak elég hatékonyak ott, ahol a gyermekek a médiatörvényben és az alkotmányban is rögzített védelméről van szó.”

Óriásbüntetés fenyegetett:

Az egykori ORTT elnök egyébként a délutáni talkshow-k törvénysértései miatt összesen 54 órás elsötétítéssel sújtotta volna az RTL-t és 105 milliós kötbérrel a TV2-t.

Minderről bővebben itt olvashat!

 

Az RTL Klub vezetősége nem hagyta annyiban az ORTT döntését, aránytalannak, tartalmilag tévesnek tartották azt. Szerintük a „pedofília nem lehet tabutéma, hiszen ha nem beszélünk erről a témáról ennek a korosztálynak, akkor éppen a legveszélyeztetettebbeket, a bűncselekmények áldozatait fosztjuk meg az információtól”. Bíróságon támadták meg az ítéletet, a per azonban nem járt sikerrel. Láthatóan nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik