Belföld

New Yorkot csináltak Ferihegyből

A Liszt Ferencen forgatták a Die Hard 5, egy amerikai repülőtéren játszódó jeleneteit. Fotógaléria és Bruce Willis.

Négyszáz filmes érkezett hétfőn a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Pontosabban a LaGuardiára – New York egyik repterévé alakították ugyanis tegnap Ferihegyet. A Die Hard ötödik részének forgatókönyve szerint John McClane innen indul Oroszországba, hogy leszámoljon a rosszfiúkkal.

Pontos-e Bruce?

Igen. A Budapest Airport közleménye szerint Bruce Willis tiszteletet parancsoló pontossággal érkezett a forgatás helyszínére: a kiadott forgatási tervnek megfelelően 7.00-kor már beöltözve, sminkelve beállt az első jelenet helyszínére.

A délutáni forgatás már a repülőtér belső részén egy javítóhangár előtt zajlott, amelyet erre az időre egy amerikai légibázissá alakítottak át. A filmforgatás részeként egy kisebb business jetet is bérelt a stáb.


A képre kattintva megnézheti hogyan alakult át a repülőtér!

A filmesek háttérbázisát a májusban bezárt egyes terminálon alakították ki, itt rendezték be a statiszták öltözőit, a sminkszobákat, itt tárolták a különféle amerikai repülőtéri egyenruhákat, jelmezeket, a ruhákhoz tartozó kiegészítőket, sőt a stáb számára egy hatalmas ebédlőt is üzembe helyeztek a központi csarnokban.

Mit építenek Bruce-nak?

Például autópályát. Forgatási helyszín lett ugyanis a Hungaroring is. Mogyoród határában a versenypályán óriási díszletet építettek fel a Die Hard 5 szakemberei. Korábban a filmesek igazi autópályán, az M3-ason forgattak, de a legkockázatosabb jeleneteket ott nem vehették fel. A kizárólag Bruce Willisnek épített autópályán azonban bármit lehet, körbe pedig olyan, úgynevezett green boxot, vagyis nagy zöld falat húztak fel, ami lehetővé teszi, hogy az utómunka során bármit „odavarázsoljanak”.

Mit ad nekünk Bruce?

Pénzt és forgalomkorlátozást. A Die Hard ötödik részének forgatása májusban kezdődött, a munkálatok miatti útlezárások már többször okoztak nehéz pillanatokat a budapestieknek. Dolgoztak már a belváros több pontján, sőt volt helikopteres üldözés is a Duna felett. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a produkció az utcai jelenetekért négyzetméterenként 1700 forintot fizet naponta. Ez mintegy 500 millió forint bevételt hoz majd augusztus végéig.

Meddig marad Bruce?

Már nem sokáig. Az eredeti tervek szerint 86 napig tartanak a produkció munkálatai. A forgatás májusban kezdődött és a tervek szerint augusztus végéig tart.

Nyár után mikor látjuk legközelebb Bruce-t?

Nem tudni. Állítólag a World War Z című zombifilm pótforgatásai miatt nemsokára visszatér Budapestre, de lehet, hogy legközelebb csak a filmvásznon látjuk majd. Például jövő februárban, a Die Hard ötödik részében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik