Belföld

Virsky-varázs: nemzeti értékeikért táncolnak

virsky táncegyüttes (virsky ukrán néptáncegyüttes, )
virsky táncegyüttes (virsky ukrán néptáncegyüttes, )

Győrbe látogatott a Virsky Ukrán Nemzeti Táncegyüttes. A Víziszínpadon vastaps fogadta a világhírű társulatot.

1937. Ebben az évben alakult a ma már több mint 60 országot meghódító Virsky Ukrán Nemzeti Táncegyüttes. A 85 fős társulat születése Pavel Virsky nevéhez fűződik, aki sokat tett azért, hogy a csapatot Amerikától és Kanadától Brazílián át egészen Kínáig elismerjék, és ne csak a nézők, hanem a kritikusok is. A táncosokat a New York Times és a Deutsche Zeitung újságírói is pozitív cikkekkel méltatták a kiadványok hasábjain, és erre az együttes vezetője is nagyon büszke. Miroslav Vantuch 1980 óta dirigálja a társulatot, és azon kevesek közé tartozik, akik elmondhatják magukról, hogy az Ukrajna hőse címmel tüntették ki. A Virsky tagjainak célja kivétel nélkül az, hogy szerte a világon népszerűsítsék utánozhatatlan kultúrájukat, népi hagyományaikat és népviseletüket.

„Ukrajna 25 régióból áll, és ebből a 25 régióból hívtuk meg táncosainkat, a különböző karaktereket. Fellépéseink kifejezik a szeretetet és országunk összetartását, éppen ezért nem csak táncolni kell tudni, hanem szeretni a hazánkat és a kultúránkat is. Ez a sikerünk titka!” – mondta a Győr24-nek Miroslav Vantuch a darab kezdetén.

A látványos, egyedi akrobatikus elemekkel tűzdelt, 5 programból álló show a győrieket is elkápráztatta, a profi színvonal és a díszes kosztümök megtették hatásukat. Olyannyira, hogy minden zenei betétet vastaps kísért. Az együttes népszerűségét ezen felül bizonyítja az is, hogy saját országukban évente csak három fellépést tudnak vállalni, a külföldi turnék nem engednek több hazai szereplést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik