Belföld

Befutott a pluszpénz a kórházakhoz

Megérkezett a béremeléshez szükséges pénz. A Magyar Rezidens Szövetség leköszönő elnöke derűlátó.

Több egészségügyi dolgozó már megkapta, mások a napokban vehetik kézhez magasabb bérüket, valamint jutnak hozzá januárig visszamenőleg a bérfejlesztéshez.

Van, aki félmilliót kap

Egy összegben, januárig visszamenőleg csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó kapja kézhez béremelését. Például ez az összeg a Péterfy Sándor utcai kórház esetében 271 millió forint. Az ottani dolgozók a napokban jutnak hozzá a visszamenőleges összegekhez, és van olyan orvos, aki majdnem félmillió forintot kap a havi fizetéséhez – írja a Magyar Hírlap. A törvényhozás június 18-án szavazott a dolgozók visszamenőleges, valamint a beépülő bérfejlesztéséről.

Leköszön Papp Magor

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke úgy látja, az egészségügyi dolgozók bérrendezése paradigmaváltás kezdetét jelentheti. Állítja, az egészségügyet érintő intézkedések az első félévben még kevésbé éreztették hatásukat, hiszen júliusban indult el az új egészségügyi ellátási rend, és a béremelés is csak mostanra lett kézzelfogható. A közelmúltban konkrét ígéretet is kaptak a dolgozók, miszerint 2013-ban újabb 55 milliárd forintos forrásból folytatódik a bérrendezés. Mindezek hatására Papp szerint a második félévi migrációs adatok lehetnek kedvezőbbek, de ez azon múlik, hogy milyen konkrétumokkal áll elő a kormányzat.

Nem a béremelést, hanem az ahhoz szükséges összefogást tartja a legnagyobb sikerének a Magyar Rezidens Szövetség elnöki posztját 2008 óta betöltő Papp Magor, aki idén novemberben szakvizsgázik, így leköszön posztjáról.

86 ezer embert érint

Márciusban Réthelyi Miklós akkori erőforrás-miniszter, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő jelentette be a kormány döntését, miszerint az egészségügyi ágazatban dolgozók közül mintegy 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén.  Az egészségügyi dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremeléséről rendelkező jogszabály június végén jelent meg. Az érintettek ezekben a napokban kapják meg első megemelt fizetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik