Belföld

Augusztus 25-től lép életbe az új buszmenetrend

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2012. 08. 06. 12:24

Az új törzshálózatot alkotó járatok mellett több rövid menetidejű, az iskolába és a munkahelyre eljutást segítő járat közlekedik majd.

Augusztus 25-étől átalakul az autóbusz-közlekedés Székesfehérváron. Az új törzshálózatot alkotó járatok mellett több rövid menetidejű, az iskolába és a munkahelyre eljutást segítő járat közlekedik majd. Az új menetrend már olvasható a www.szekesfehervar.huoldalon, valamint megjelent az augusztus 6-i FehérVár magazin mellékleteként. A busszal utazókat információs zöld szám is segíti, amelyet az Alba Volán Zrt. működtet az önkormányzat kérésére augusztus 13-tól.

Augusztus 25-étől teljesen átalakul a város autóbusz-közlekedése. A negyven éve szinte változatlanul működő buszhálózat napjainkra korszerűtlenné vált, és az utóbbi években a működési és finanszírozási sajátosságai okán évi több száz milliós hiányt halmozott fel. Ennek a hiánynak a finanszírozása tovább nem lehetséges, sem az állam, sem a város nem tudja ezt vállalni.

A kimutatott veszteségek miatt 2012. szeptember 1-jétől az Alba Volán Zrt. felmondta a várossal fennálló szerződését. A kérdés tehát nem az volt, hogy megmaradjon-e a régi rendszer, vagy egy új kerüljön bevezetésre, hanem az, hogy lesz-e Fehérváron közösségi közlekedés. A közgyűlés döntése értelmében lesz buszközlekedés, mégpedig olcsóbb és hatékonyabb, mint eddig.

A nyár utolsó hónapjában egy új, teljesen átalakuló, lényegesen kevesebb átfedést tartalmazó rendszer kerül bevezetésre. Így elkerülhetővé válnak azok a drasztikus áremelések is, melyeket az idejétmúlt rendszer hozott volna magával. Emellett a közeljövőben életbe lépő fejlesztések eredményeképpen új városrészek és utcák is szerves részét képezhetik a tömegközlekedésnek.

Az új hálózat alapját egy kilenc járatból álló törzshálózat adja. Ezeket a nagy területeket lefedő járatokat egészíti ki az ún. hivatásforgalmat szolgáló hálózat. Ezek a célirányos közlekedést biztosító buszjáratok az iskolába és a munkahelyekre történő eljutást segítik. Az új buszhálózat egyik fontos eleme a kiszámíthatóság, azaz negyven perceként indulnak a törzshálózat járatai. Ezeket sűrítik csúcsidőben a hivatásforgalmi járatok.

Az új koncepció kidolgozását több éves szakmai előkészület előzte meg. Az elmúlt hónapokban a tervezetet a szakemberek huszonegy lakossági fórumon ismertették városszerte. A koncepció megjelent a sajtóban és a város honlapján is. Az e-mail-ben, levélben érkezett és a lakossági fórumokon felvetődött több száz javaslatot a szakértők megvizsgálták és beépítették a rendszerbe.

A változások bevezetésére a szakemberek hétvégi időpontot javasoltak, így az új városi buszmenetrend nem az eredetileg tervezett augusztus 21-i időpontban, hanem augusztus 25-ével lép életbe. A részletes útvonalleírások és az indulási-érkezési időpontok már olvashatóak a www.szekesfehervar.hu oldalon, valamint az új menetrend megjelent az augusztus 6-i FehérVár magazin mellékleteként is.

Az első három hónap próbaidőszaknak tekinthető, ezalatt  a szakemberek továbbra is várják az utazóközönség tapasztalatait, véleményét, melyek figyelembevételével november végén véglegesedik a járatok útvonala és a menetrend. Augusztus 13-tól az érdeklődők további részleteket tudhatnak meg az Alba Volán Zrt. információs vonalán, a 06 80 622 022-es zöld számon.

Az önkormányzat és a közlekedési szakemberek bíznak a fehérváriak megértésében és türelmében, egyúttal számítanak az utazóközönség együttműködésére a városi buszközlekedés tökéletesítésének érdekében. A korszerű és hatékony tömegközlekedés minden fehérvárinak érdeke, és remélhetőleg a kezdeti nehézségek után egy mindenki számára megelégedettséget nyújtó buszközlekedéssel lesz gazdagabb Székesfehérvár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.