Belföld

Augusztus 25-től lép életbe az új buszmenetrend

Az új törzshálózatot alkotó járatok mellett több rövid menetidejű, az iskolába és a munkahelyre eljutást segítő járat közlekedik majd.

Augusztus 25-étől átalakul az autóbusz-közlekedés Székesfehérváron. Az új törzshálózatot alkotó járatok mellett több rövid menetidejű, az iskolába és a munkahelyre eljutást segítő járat közlekedik majd. Az új menetrend már olvasható a www.szekesfehervar.huoldalon, valamint megjelent az augusztus 6-i FehérVár magazin mellékleteként. A busszal utazókat információs zöld szám is segíti, amelyet az Alba Volán Zrt. működtet az önkormányzat kérésére augusztus 13-tól.

Augusztus 25-étől teljesen átalakul a város autóbusz-közlekedése. A negyven éve szinte változatlanul működő buszhálózat napjainkra korszerűtlenné vált, és az utóbbi években a működési és finanszírozási sajátosságai okán évi több száz milliós hiányt halmozott fel. Ennek a hiánynak a finanszírozása tovább nem lehetséges, sem az állam, sem a város nem tudja ezt vállalni.

A kimutatott veszteségek miatt 2012. szeptember 1-jétől az Alba Volán Zrt. felmondta a várossal fennálló szerződését. A kérdés tehát nem az volt, hogy megmaradjon-e a régi rendszer, vagy egy új kerüljön bevezetésre, hanem az, hogy lesz-e Fehérváron közösségi közlekedés. A közgyűlés döntése értelmében lesz buszközlekedés, mégpedig olcsóbb és hatékonyabb, mint eddig.

A nyár utolsó hónapjában egy új, teljesen átalakuló, lényegesen kevesebb átfedést tartalmazó rendszer kerül bevezetésre. Így elkerülhetővé válnak azok a drasztikus áremelések is, melyeket az idejétmúlt rendszer hozott volna magával. Emellett a közeljövőben életbe lépő fejlesztések eredményeképpen új városrészek és utcák is szerves részét képezhetik a tömegközlekedésnek.

Az új hálózat alapját egy kilenc járatból álló törzshálózat adja. Ezeket a nagy területeket lefedő járatokat egészíti ki az ún. hivatásforgalmat szolgáló hálózat. Ezek a célirányos közlekedést biztosító buszjáratok az iskolába és a munkahelyekre történő eljutást segítik. Az új buszhálózat egyik fontos eleme a kiszámíthatóság, azaz negyven perceként indulnak a törzshálózat járatai. Ezeket sűrítik csúcsidőben a hivatásforgalmi járatok.

Az új koncepció kidolgozását több éves szakmai előkészület előzte meg. Az elmúlt hónapokban a tervezetet a szakemberek huszonegy lakossági fórumon ismertették városszerte. A koncepció megjelent a sajtóban és a város honlapján is. Az e-mail-ben, levélben érkezett és a lakossági fórumokon felvetődött több száz javaslatot a szakértők megvizsgálták és beépítették a rendszerbe.

A változások bevezetésére a szakemberek hétvégi időpontot javasoltak, így az új városi buszmenetrend nem az eredetileg tervezett augusztus 21-i időpontban, hanem augusztus 25-ével lép életbe. A részletes útvonalleírások és az indulási-érkezési időpontok már olvashatóak a www.szekesfehervar.hu oldalon, valamint az új menetrend megjelent az augusztus 6-i FehérVár magazin mellékleteként is.

Az első három hónap próbaidőszaknak tekinthető, ezalatt  a szakemberek továbbra is várják az utazóközönség tapasztalatait, véleményét, melyek figyelembevételével november végén véglegesedik a járatok útvonala és a menetrend. Augusztus 13-tól az érdeklődők további részleteket tudhatnak meg az Alba Volán Zrt. információs vonalán, a 06 80 622 022-es zöld számon.

Az önkormányzat és a közlekedési szakemberek bíznak a fehérváriak megértésében és türelmében, egyúttal számítanak az utazóközönség együttműködésére a városi buszközlekedés tökéletesítésének érdekében. A korszerű és hatékony tömegközlekedés minden fehérvárinak érdeke, és remélhetőleg a kezdeti nehézségek után egy mindenki számára megelégedettséget nyújtó buszközlekedéssel lesz gazdagabb Székesfehérvár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik