Belföld

Megéri 50 ezerért csobbanni?

Tombol a kánikula, nyakunkon a hőségriadó. Ilyenkor a bányatavak is csábítóak, igaz, aki bemerészkedik a vízbe az komoly pénzbüntetéssel számolhat.

Péntek óta hőségriadó van érvényben, a nyár folyamán nem először és valószínű nem is utoljára. A meleg ellen ki így, ki úgy védekezik, egy azonban biztos: a legjobb a strandon tartózkodni. De ki, mit ért strand alatt? Nem mindenki teheti meg ugyanis, hogy az 1-2 ezer forintos, sőt, nemegyszer 3 ezer forintos belépőt kifizesse az élményfürdőkben, vagy lemenjen a magyar tengerre, főként akkor nem, ha egy nagycsaládról van szó. A szabadstrandok megoldást jelenthetnek, itt viszont a víz és a part tisztasága a mérvadó.

A győriek és a környező településeken élők közül sokan a bányatavak mellett teszik le voksukat, hiszen első látásra a víz tiszta (és még az is előfordulhat, hogy sok esetben valóban tisztább mint egy szabadstrand), ráadásul ingyen van. Ingyen, de csak akkor, ha nem csípik el a gondtalan fürdőzőt a rendőrök. A bányatavakban ugyanis szigorúan tilos megmártózni. Tavaly 20 ezer forint volt a kiszabható büntetés mértéke, ez idén 50 ezer forintra nőtt, mivel az illető személy közlekedésrendészeti szabálysértést követ el. Persze az eljáró hatóság célja az, hogy megakadályozza a tragédiákat, ezért sok esetben csak figyelmeztet a rendőr, és nem büntet rögtön. Eljárniuk viszont kötelező, hiszen a fürdőzés komoly veszélyeket rejt. Az egyik fő veszélyforrás az, hogy a kijelölt fürdőhellyel nem rendelkező vízfelületeket az ÁNTSZ nem ellenőrzi, bármilyen szennyezőanyag belekerülhet, így elkerülhetetlen a fertőzés. Emellett a bányatavak hirtelen mélyülnek, vannak olyan pontjaik, amelyek a nagy meleg ellenére sem tudnak felmelegedni, adott mélységben a víz jéghideg is lehet. Ezt akkor is szemmel kell tartani, amikor csónakból, matracból ugrálunk a vízbe, a testünket érő hirtelen lehűlés izomgörcsöt vagy szívbénulást is eredményezhet. Mivel nem strandról beszélünk, így úszómester sincs a közelben, aki a veszélyt észlelve akár életet is menthetne.

A baj nem jár egyedül, a tragédia pedig pillanatok alatt bekövetkezhet, így mindenki mérlegeljen, és úgy induljon el csobbanni a tilos fürdőhelyekre! Ingyen, vagy az 50 ezer forintos tanulópénzt megfizetve!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik