Belföld

Diónyi jég és afrikai meleg

hoseg(960x640).jpg (hőség)
hoseg(960x640).jpg (hőség)

Diónyi, sőt annál nagyobb jégdarabok is estek szombaton kora este Kazincbarcikán és környékén. Vasárnap már támad az afrikai meleg, hétfőn a nyár legmelegebb napja lesz.

Vasárnap hajnalban főleg az ország középső részén, délután elsősorban az északi tájakon alakulhat ki zápor, zivatar, ám folytatódik a forróság: 32- 37 fok lehet délután – írja a Köpönyeg.hu.

Hétfőn folytatódik az afrikai eredetű forró levegő beáramlása, néhol 40 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Frissítő lehűlés, visszatérő hőség

Kedden viharossá fokozódó északnyugati széllel, de csak néhol előforduló záporral, zivatarral hidegfront érkezik, mely felfrissülést hoz magával.

Szerdától szombatig fokozatosan mérséklődhet a meleg, vasárnaptól újra erősödhet a felmelegedés.

Jégverés volt

Diónyi, sőt annál nagyobb jégdarabok is estek szombaton kora este az észak-borsodi Kazincbarcikán és környékén. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a Sajó folyó mentén vonult a zivatar, érintve az ottani településeket. Kazincbarcikán körülbelül 10 percig tartott a jégverés, utána már csak kisebb szemű jég és eső esett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Edelény, Berente, Alacska, Sajóivánka, Sajóvelezd és Sajószentpéter településeket érintette a zivatar, volt, ahol megrongálta a palatetőket, és fákat döntött ki. Sajószentpéteren egy kilencfős családot ki kellett költöztetni a vihar miatt megrongálódott otthonából, az önkormányzat helyezte el őket, és ellátásukról is gondoskodik. Sajóivánkán pedig a szél kettétört egy oszlopot, a vezetéket csak a “lélek” tartja, az áramszolgáltatók útban vannak a helyszínre.

Vasárnap is lecsaphat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád megyékre – a várható felhőszakadások miatt elsőfokú figyelmeztetető előrejelzést adott ki a vasárnapra.

Keddig tart a riasztás

Az országos tiszti főorvos a tartóssá váló hőség miatt rendelte el a hőségriasztást, amely pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól; ez a másodfokú jelzés a háromszintű rendszerben (a harmadfokú a hőségriadó lenne).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik