Belföld

Szerelmes őzek huligánkodnak az utakon

Óvatosságra intik az autóvezetőket, mivel az augusztus eleji szaporodási időszakban az átlagosnál is nagyobb a veszélye, hogy szerelmes, és így a szokásosnál óvatlanabb őzzel találkozzanak a közutakon.

A szarvasfélék (Cervide) legkisebb faja hazánkban az őz. Szaporodási ciklusuk július végétől augusztus utolsó harmadáig tart, és ebben az időszakban – főleg a bakok – elveszítik szokásos óvatosságukat. Ez számos közúti baleset forrása évről évre: ilyenkor nemcsak éjszaka találkozhatnak a vezetők az úton átkelni akaró egyedekkel, hanem fényes nappal is – közölte a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A legveszélyesebb időszakban – a kora délutáni óráktól a másnap késő reggeli órákig – a közutakon szinte bármikor megjelenhet átugró, szerelmes őz. Ezért arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy fokozottan vigyázzanak, és ne csak a szűk útpadkát, hanem annak jobbra és balra belátható részét is figyeljék, a növényzettel takart útszéleken pedig a baj elkerülése érdekében csökkentsék a sebességet.

Egy 2008-as adat szerint Magyarországon évente 500-1000 esetben ütköznek vadak gépjárművekkel. A vaddal való ütközés esetén a terület vadgazdálkodóját is értesíteni kell – teszik hozzá az erdészek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik