Belföld

Igen, lesz még ennél is melegebb!

hőség (hőség)
hőség (hőség)

Nem kegyelmez a kánikula, vasárnap 37 fokos csúcs valószínű. Borsodban már támad a jég, Sajószentpéteren egy kilencfős család veszítette el otthonát a vihar miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután számos térségre elsőfokú riasztást adott ki. Ezeken a területeken már 1-3 órán belül várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket jégeső, illetve viharos erejű széllökések kísérhetnek. Helyenként pillanatok alatt akár 25 milliméternél is több eső eshet. Este és éjjel főként az ország északi felén, vasárnap pedig elsősorban az ország északkeleti felében lehet zivatar.

Vasárnapra már az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet. Leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében valószínű jégeső és felhőszakadás. A hajnali 17-22 fok után országszerte 32 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Csak emlékeztetőül: az országos tiszti főorvos pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el.

Borsodban már támad a jég

Diónyi, sőt annál nagyobb jégdarabok is estek szombaton kora este Kazincbarcikán és környékén. Körülbelül 10 percig tartott a jégverés, utána már csak kisebb szemű jég és eső esett – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Edelény, Berente, Alacska, Sajóivánka, Sajóvelezd és Sajószentpéter települést érintette a zivatar. Volt, ahol megrongálta a palatetőket, és fákat döntött ki.

Sajószentpéteren egy kilencfős családot ki kellett költöztetni a vihar miatt megrongálódott otthonából, az önkormányzat helyezte el őket, és ellátásukról is gondoskodik.A Kazincbarcikától 5 kilométernyire fekvő Sajóivánkán a szél kettétört egy oszlopot, a vezetéket csak a “lélek” tartja, az szolgáltató szakemberei már útban vannak a helyszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik