Belföld

Óriási kenderültetvényre csaptak le a rendőrök

A magyar rendőrség történetében az eddigi legnagyobb, 1401 töves vadkenderültetvényt számolták fel a Heves megyei Petőfibányán - jelentette be Asztalos János, a Heves és Némedi Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója pénteken Egerben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, egy Nógrád megyei pár üzemeltette a területet és egy szintén felfedezett szlovákiai ültetvényt, ők nyolc vietnamit dolgoztattak.  Az ügyben 12 embert vettek őrizetbe.

A bűnügyi vezetők elmondták: Petőfibánya külterületén, egy raktárépületben a vadkenderületetvény gondozása közben értek tetten három vietnami és egy magyar állampolgárt szerdán. Az adatgyűjtés során még hárman váltak gyanúsítottá, így hét embert vettek őrizetbe és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A petőfibányai ültetvényen 1401 tő vadkendert foglaltak le, ennek súlya közel 2,5 mázsa. Elmondták, nagykereskedelmi ára 170 millió forintra tehető, piaci ára meghaladja a 300 millió forintot.

A gondozók életveszélyes körülmények között dolgoztak, mert az üzemeltetők lopták az áramot, amivel 64 millió forintos kárt okoztak az áramszolgáltatónak. Összesen 168 darab, 600-600 wattos, 40 ezer forint értékű, hőterelő foglalatokkal ellátott izzó működött az ültetvényen, ezek mindegyikéhez tartozott egy trafó, és 30 ventillátor segítette a levegő körforgását.

Az ügy másik szála Szlovákiába vezet, mivel a bátonyterenyei, élettársi viszonyban álló pár a határhoz közeli Füleken üzemeltette a másik vadkenderültetvényét. A Fülek külterületén csütörtökön felszámolt ültetvényen 300 teljes méretű, szüretelhető növényt, és 150 palántát foglaltak le. Itt öt vietnamit fogtak el.

A füleki épület technikai felszereltségét 57 ezer euróra becsülik a nyomozók. A vietnamiak nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, sőt, semmilyen papírral, személyazonosságuk megállapítása jelenleg is folyamatban van. Vallomásuk alapján útiokmányaikat elvették tőlük, és rabszolgaként dolgoztak az ültetvényeken.

Az MTI kérdésére Némedi Gábor elmondta: a bátonyterenyei pár nem tudott ennyi pénzt beinvesztálni az ültetvényekbe, felső kapcsolatukról viszont egyelőre nem kíván beszélni a rendőrség. Azt viszont elmondta: “a Sziget fesztiválon valószínűleg hiány lesz fűből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik